Evenementencomplex Breepark in aanbouw, 21 april 2017.
Evenementencomplex Breepark in aanbouw, 21 april 2017. Wijnand Nijs

Een kijkje in de hal zo groot als een voetbalveld bij Breepark

Economie Breepark

BREDA - Bavelse Berg, De Bree en Breepark. De evenementenzone rond de voormalige vuilstort aan de rand Bavel en bedrijventerrein Minervum heeft al vele namen gehad. De definitieve? “Breepark.”

Daarmee vervalt de naam De Bree, die voor de hal op Breepark was gekozen. “We merkten dat er veel verwarring ontstond over wat nu wat was, ook omdat de juridisch entiteit Breepark Complex BV is”, licht commercieel directeur Anneke Stins toe. “Vandaar Breepark.”

In het tijdelijke kantoor om de hoek bij de 120 bij 70 meter grote hal liggen de plannen op tafel. Het bouwgeluid is net niet te horen, de geur van het asfalt dat wordt gelegd kan wel komen aanwaaien.

Het zijn drukke en soms roerige tijden voor Breepark. Druk vanwege de bouw van het dertigduizend vierkante meter grote complex, roerig vanwege de voor Breepark verrassende afzegging van Art Breda. De organisatie van de kunst- en antiekbeurs gaf enkele weken geleden aan niet te komen omdat de hal niet gereed zou zijn.

Vervelend, vindt Stins. Veel wil ze er niet over zeggen. “De hal is goedgekeurd voor gebruik door de gemeente”, constateert ze. “We waren in overleg met Art Breda.” Daar houdt ze het bij. “We hopen na de zomer met elkaar om de tafel te gaan over volgend jaar.”

Tijdens een bezoekje aan de bouw blijkt de hal vooral heel groot. En leeg. “Het ontbreken van pilaren maakt dat Breepark bij uitstek geschikt is voor evenementen, maar ook voor sportevenementen”, vertelt hoofd communicatie Maartje Jansen van Breepark. “Daardoor staat geen enkele standhouder achter een pilaar.”

In de vloeren lopen tientallen meters met aansluitpunten voor elektra en andere voorzieningen, zodat elke stand zijn elektriciteit uit de grond kan halen. “Een deel van de hal heeft bovendien vloerverwarming, zodat met evenementen waarbij zitplaatsen zijn de temperatuur aangenaam blijft.”

Dat er nog gebouwd wordt is duidelijk. Vooral buiten de hal zelf. In de foyer, die over de gehele lengte van de hal loopt, zijn bouwvakkers bezig met aanleg van garderobe en andere voorzieningen.

Ook wordt duidelijk waar de verschillende restaurants en leisure-bedrijven hun plaats krijgen. De foyer heeft naast de functie van ontvangstruimte ook een andere functie. “De foyer is ook de geluidssluis tussen de hal en de restaurants, zodat je rustig je pizza kunt eten als er een evenement met muziek in de hal is”, geeft Stins aan.

De hal is straks multifunctioneel en ook geschikt voor muziekevenementen waarbij er dertienduizend bezoekers in passen. “We kunnen het geluid prima regelen en goed laten klinken, maar we zijn natuurlijk geen HMH of Ziggo, die speciaal gebouwd zijn alleen voor muziek”, nuanceert de commercieel directeur. De hal is wel zo gebouwd dat geluid binnen blijft. “Buiten ga je daar geen overlast van krijgen.”

Terwijl de asfalteerders hun baantjes trekken op de parkeerplaatsen voor crew en personeel en er straks zo’n 1800 eigen parkeerplaatsen zijn naast de plaatsen van Decathlon, komt het eerste evenement in zicht. In mei komen de tatoeëerders naar Breda voor de Needle Art Convention.

Op het Kids Palace na moeten de huurders, zoals Happy Italy en Vier Hoog Breda, in de zomer aan de slag kunnen met het afbouwen van hun bedrijven. In de herfstvakantie volgt dan een grootste opening.      

Bekijk foto's van het complex in aanbouw.