Logo bredavandaag.nl

Zonnepanelen op dak bibliotheek ‘enorme klus’

  Economie

BREDA - Op het dak van de Nieuwe Veste worden de komende weken 926 zonnepanelen geplaatst


"Dit wordt nog een enorme klus, omdat de Nieuwe Veste in hartje Breda ligt en het dak op sommige punten moeilijk bereikbaar is met een hoogwerker”, aldus Jan Schouw, projectleider van van energiecoöperatie BRES.

Op 4 mei zijn de werkzaamheden van start gegaan. Eerst worden de stellages neergezet, waarna volgende week de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het duurt ongeveer drie weken voordat alle zonnepanelen geïnstalleerd zijn op het dak van de bibliotheek.

Crowdfunding
De voorbereidingen zijn eind 2014 begonnen. Het platte dak van het gemeentelijk gebouw moest vervangen worden, waarna werd besloten om het dak te voorzien van zonnepanelen. De ‘Zonneveste’ is door middel van crowdfunding gerealiseerd. Binnen 62 uur waren alle beschikbare zonnepanelen uitverkocht, aldus Schouw. “Het ging razendsnel.”

Helaas liep het project enkele vertraging op vanwege technische redenen. “In de eerste instantie wilden we 1100 panelen leggen. Maar later bleek dat we in verband met een veiligheidsrails minder ruimte hadden. Het rendement blijft wel gelijk”, laat Schouw weten.

Opening
Voor de zomer moet de groene stroom van de Nieuwe Veste nog worden geleverd. Dit wordt feestelijk gevierd op woensdag 21 juni, meestal de langste dag van het jaar. “Om 13.00 uur ’s middags, wanneer de zon op z’n hoogst staat, wordt het zonnedak officieel in gebruik genomen”, aldus Schouw.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief