Amphia Molengracht. foto Hinke Rutten
Amphia Molengracht. foto Hinke Rutten

Microbiologisch laboratorium Amphia gaat op in Microvida

Economie

BREDA - De laboratoria voor microbiologie van het Bravis ziekenhuis, het Amphia ziekenhuis en ZorgSaam (Terneuzen) bundelen sinds 1 juli hun krachten. De laboratoria gaan samen verder onder de noemer Microvida.  

Met een team van 80 medewerkers ondersteunen de laboratoria bij het vaststellen, behandelen en voorkomen van infecties. In Breda zijn zo’n dertig mensen werkzaam.  

De fusie werd in 2016 al in gang gezet. Arts-microbioloog Bram Diederen wordt directeur van Microvida. “Met Microvida zetten we in op behoud en verbetering van de kwaliteit van de diagnostiek en de medische advisering”, stelt hij. Het samengaan is nodig vanwege de ontwikkelingen in het vak. “Die technologische ontwikkelingen gaan heel snel in de mircobiologie. Dat brengt kosten met zich mee, die je beter met zijn drieën kunt delen. Dat is efficiënter.”

Kwaliteit stond bij het aangaan van de fusie voorop, vertelt de nieuwe directeur. “Door op grotere schaal te gaan werken kunnen we meer en betere diensten verlenen. Dat is ook belangrijk voor het behouden en aantrekken van talentvolle medewerkers.”

Daarnaast  zorgt samengaan ervoor dat de continuïteit en beschikbaarheid van de microbiologische dienstverlening, op de langere termijn, voor de regio gewaarborgd is, aldus Diederen. “Vooral voor ZorgSaam zou het zelfstandig niet haalbaar zijn om te blijven bestaan”, geeft hij aan.

Voor patiënten wijzigt er niets. “Zij kunnen gewoon bij hun eigen zorgverlener, bijvoorbeeld de huisarts, terecht voor afname van materiaal zoals bloed en urine. Het afgenomen materiaal kan daarna worden doorgestuurd naar Microvida voor microbiologisch onderzoek.”

Jaarlijks onderzoeken de laboratoria ruim 200.000 menselijke materialen op ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.