Logo bredavandaag.nl
Ginnekenstraat, kant Karnemelkstraat.
Ginnekenstraat, kant Karnemelkstraat. (Wijnand Nijs)

‘Winkels zonder vergunning open op Goede Vrijdag en dodenherdenking’

  Economie

BREDA - Winkeliers hoeven wellicht in de toekomst geen ontheffing meer aan te vragen als ze open willen tijdens dodenherdenking of op Goede Vrijdag. Tot op heden moet dat wel. Dat gebeurde dit jaar 11 keer, in 2016 13 keer en in 2015 7 keer.


Het verlenen van deze ontheffing gebeurde de laatste twee jaar in alle gevallen. “Om de lasten voor ondernemers te verlichten zijn deze twee dagen ook in de huidige verkenning opgenomen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Daarbij verwijst hij naar de vraag die bij de ondernemers uit staat over het verruimen van de winkeltijden. Hierover zijn de ondernemers afgelopen weken bevraagd, nadat het verzoek uit de ondernemers zelf kwam. Daarbij gaat het om de mogelijkheid om tot 23.00 uur zonder extra toestemming open te zijn, in plaats van tot tien uur. Die tijden zouden dan ook op zondag gelden.

Doel is dat ondernemers zelf kunnen beslissen wanneer ze open gaan. “Net zoals dat in andere steden ook al gebeurt”, aldus de woordvoerder. “De verruiming tot 23.00 uur is opgenomen om winkels meer vrijheid te geven om bijvoorbeeld in verband met een actie langer open te gaan. Bijvoorbeeld een speciale uitverkoop, opening van een winkel, promotie van een bepaald merk of iets dergelijks.”

Voor bijzondere langere openingstijden in het centrum werden in 2015 en 2016 alleen gevraagd en verleend voor de lancering van computergames. In 2015 voor de release van Duty Black OPS III en in 2016 voor de release van Battlefield.

Daarnaast zijn er volgens de gemeente supermarkten die de uitdrukkelijke wens hebben geuit om langer open mogen te zijn. “Bijvoorbeeld de Spar in de Willemstraat, die de passantenstroom van en naar het station als belangrijke klantengroep heeft.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief