Logo bredavandaag.nl
Barones ingang Karrestraat.
Barones ingang Karrestraat. (Wijnand Nijs)

Datamining Breda: Meerderheid positief over ruimere openingstijden winkels

  Economie

BREDA - Een krappe meerderheid (55 procent) van de panelleden van Datamining Breda is positief over mogelijk langere openingstijden van winkels in het Bredase centrum. Tegenstanders zijn er ook.  Die vrezen teruggang in kwaliteit.


Uit een enquête van DataminingBreda blijkt dat 55 procent het ziet zitten als de winkels tussen zes uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds open mogen blijven. Bijna éénderde daarvan vindt het zelfs top als dat zou kunnen. “Als je ieder moment van de dag online kunt winkelen, waarom dan niet ook in de stad? Daar wordt het veel levendiger van,” luidt een van de reacties. “Niet meer racen tegen de klok van zes uur om nog even een paar winkels in te duiken”, reageert een ander.

Aantrekkelijkheid binnenstad
Het idee voor ruimere openingstijden - van 06.00 tot 23.00 uur - komt volgens de gemeente van de ondernemers zelf. Gedachte is dat ze veel meer vrijheid en ruimte krijgen om zelf te beslissen wanneer ze opengaan of blijven. “Dat is goed voor de concurrentiepositie en aantrekkelijkheid van onze binnenstad”, zei wethouder Boaz Adank eerder in een reactie.

Onder ondernemers wordt nu door de gemeente getoetst wat ze van het plan vinden. DataminingBreda wilde weten wat de Bredanaars zelf ervan vinden en stelde de vraag via een enquête en Facebook.  In totaal reageerden 130 mensen. Hoewel ruim de helft het dus een goed tot supergoed idee vindt, ziet 44 procent van de respondenten het niet zitten. Tegenstanders vrezen dat het de kwaliteit en de service niet ten goede komt, zien zichzelf zo laat niet winkelen, of ze vrezen dat de kleine retailers zullen omvallen. “Je kunt online al 24/7 bestellen, de omzet van de winkels stijgt nauwelijks, de werkuren worden langer en de marges kleiner,” aldus een respondent.

Rustig winkelen als voordeel
Het verspreiden van winkelend publiek over de dag, zien consumenten wel als voordeel. 27 procent van de deelnemers aan de enquête hekelt de drukte en winkelt het liefst als het rustig is. Openblijven dus om buiten de drukte om te kunnen shoppen. De verruiming van de winkeltijd zou die groep in ieder geval tegemoetkomen.   

Wil je ook je stem laten gelden in het nieuws? Meld je aan op DataminingBreda.com en vul de vragenlijsten in.

Zoals deze over zzp’ers en hun bijbaan:
Bijna 6% van de Bredase bevolking werkt als zzp’er. Van de ruim 180.000 inwoners werkten in de periode 2011-2013 tussen de 10.400Bredanaars als zzp’er, berekende het CBS. Hun inkomen ligt ruimt 10% lager dan dat van een werknemer. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat zzp’ers minder uren maken.

Datamining Breda wil weten: Hoeveel uur werken zzp’ers in Breda? En hebben ze behoefte aan een bijbaan?
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan en verdien 1 blinkende zoetwaterparel!FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief