De Houtmarktpassage, 19 juli 2017.
De Houtmarktpassage, 19 juli 2017. Wijnand Nijs

Ontwikkelaar Maas-Jacobs onthult plannen Houtmarktpassage

Economie

BREDA - Eerst weer leven terugbrengen in de Houtmarkpassage en dan verbouwen. Dat is het plan van de Zundertse projectontwikkelaar Maas-Jacobs. Samen met mede-ontwikkelaar Marcel van Gelder werkt directeur Kris Maas aan de toekomst van het verloederde winkelhoekje. De eerste schetsen zijn al gemaakt.

De toestand van de Houtmarktpassage is al jaren onderwerp van gesprek. De winkelpassage, 3500 vierkante meter groot, zou eerst betrokken worden bij het geplande winkelgebied Achter de Lange Stallen, op Molsparking. Dat had in 2014 tot een grootschalige opknapbeurt moeten leiden.

Toen dat niet doorging, wilde een aantal eigenaren zelf aan de gang met een renovatie. Die plannen struikelden in 2015-2016 op de veelheid aan eigenaren, twintig in getal. “Vandaar dat wij eerst zijn begonnen met het verwerven van panden”, geeft Maas aan. “Nu is van meer dan 90 procent dat geregeld.”

Het versnipperde eigendom is volgens Maas ook reden voor de sluipende achteruitgang in de loop der jaren. “Als een eigenaar voor een verkeerde huurder kiest, kom je in een negatieve spiraal terecht.”

Lange termijn
Maas verwijst naar ‘t Sas. Maas-Jacobs verwierf het gebied en knapte het samen met de Torenpassage op. “Wij geloven in lange termijn, dus kiezen we voor een mix van de juiste horeca en de juiste winkels. Dat betekent dat een goede invulling gaat boven de hoogste huuropbrengst op korte termijn.”

Die aanpak staat het bedrijf ook voor bij de Houtmarktpassage. “Het is een A1-locatie, die we weer willen omzetten naar een hoogwaardig winkelgebied.” Daarvoor moet wel wat gebeuren. “We willen een meer open structuur”, verwijst hij naar de smalle toegang en het ontbreken van een ingang aan de Kerkstraat.

Een van de zaken die het bedrijf wil aanpakken is de kant van de Houtmarkt, waar nu een overdekt trottoir is. “Daar willen de bewoners ook graag vanaf, het trekt ‘s avonds personen aan die je daar niet wilt hebben.”

Overleg met de Vereniging van Eigenaren van de bewoners staat daarom ook hoog op het lijstje. Ook om de ideeën te bespreken voor de Kerkstraat én voor het opknappen van het totale uiterlijk. “Aan de Akkerstraat is nu een containerverzamelplaats. Daarvan gaan we kijken hoe het beter kan. En we willen kijken hoe we samen met de bewoners tot een opknapbeurt kunnen komen, zodat hun bezit ook meer waard wordt.”

Toekomstvisie gemeente
Maas voert de komende tijd sowieso veel gesprekken. Voordat de verbouwing kan plaatsvinden krijgen tijdelijke winkels de ruimte in de passage, zodat eind 2018, begin 2019 met de totale opknapbeurt begonnen kan worden.

Ook met de gemeente gaat het bedrijf in gesprek. “We willen weten wat de toekomstvisie is. Hoe denkt de gemeente over de Akkerstraat, Kerkstraat en de Houtmarkt, waar nu nergens winkels zitten. Blijven er bussen over de Houtmarkt gaan, blijven Akkerstraat en Kerkstraat toegankelijk voor autoverkeer?” Belangrijke vragen, aldus Maas. “Wij maken een plan voor ons gebied, maar samen met de gemeente voor het hele gebied. Het gaat erom welke keuzes je maakt.”

In het ideale plaatje voor de ontwikkelaar zorgt een vernieuwde Houtmarktpassage voor een winkelrondje. “Nu loopt winkelend gebied op en neer door de Ginnekenstraat en de Eindstraat. Voor de Halstraat kan het veel betekenen als je van daaruit een aantrekkelijke passage ziet, nu loopt het visueel daar dood.” Wat niet verandert: “De verhouding daghoreca en winkels, die blijft zoals ie is.”

Architect Pieter Bedaux
Architect Pieter Bedaux van Bedaux de Brouwer is al druk aan het schetsen. “Voor intern gebruik. We willen dat eerst goed bespreken, ook met de bewoners.” Bedaux is ook de architect met wie Maas-Jacobs samenwerkte bij ‘t Sas en de Gasthuyspoort. “Dat zegt iets over de uitstraling die we willen, zonder dat het een kopie wordt.”

Al met al vergt het miljoenen aan investeringen, al laat Maas zich daar niet over uit. Waarom dan toch dit project? “De ligging maakt het uniek, je hebt een relatief onbekende parkeergarage eronder. Het is misschien wel de meest centrale plek van Breda. En wat ons triggerde: Het is een a1 winkellocatie aan de Ginnekenstraat die binnen enkele meters verandert naar passage met veel problemen.”