Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Eind september gesprek over Haven als voetgangersgebied

  Economie

BREDA - Een haven waar geen quads, scooters of fietsers meer tussen het terraszoekend en -bezoekend publiek doorrijden. Dat wil café-eigenaar Roger Omers van DOK19. Een petitie om dat voor elkaar te krijgen is al duizend keer ondertekend.


“Met deze petitie geven de ondernemers een belangrijk signaal af dat we zorgvuldig willen onderzoeken”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Daarom gaan we de komende weken de huidige situatie analyseren en vervolgens verkennen welke oplossingen er mogelijk zijn. Eind september gaan we daar graag met de ondernemers en bewoners in de straat over in gesprek.”

Omers gaat in gedachten het rijtje horeca aan de Haven even af. Hij somt op: De Huiskamer, zijn DOK19, Het Beleg, Krisje, Very Italian Pizza, Bregje, Sultan, El Patio tot het Begin. “De Haven wordt steeds bruisenden, er lopen steeds meer mensen op straat.”

Dat is ook de gemeente opgevallen. “Het is goed om te zien dat de Haven zich steeds meer ontwikkelt tot een bruisende plek waar Bredanaars graag samenkomen. Dat is een ontwikkeling die de gemeente toejuicht en die belangrijk is voor de uitstraling van onze binnenstad.”

Dat betekent volgens de ondernemer dat er gekeken moet worden naar de inrichting van de straat. “Je wil dat mensen met een biertje in de hand op straat kunnen staan, zonder dat ze worden aangereden.”

Ook voor het personeel van de zaken is het gevaarlijk. Vandaar ook dat zijn collega-ondernemers achter het voorstel staan. “Elke week gaat er wel een keer een blad bier tegen de grond.” Dat ziet hij als bedrijfsrisico. “Maar kinderen hebben niet in de gaten dat het een weg is. Onlangs werd een een kindje aangereden die de straat op schoot. Dat liep gelukkig goed af.”

Met de centrummanager Henk van de Corput en de wethouder heeft hij het probleem al besproken. “Dat was een positief gesprek. Zij staan er zeker voor open en denken mee.”

Of dat daadwerkelijk tot een aanpassing leidt? Dat moet in september duidelijk worden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief