Logo bredavandaag.nl
Hans van Agt

Syrische vluchteling begint eigen taalschool

  Economie

BREDA - Bredanaar, Syrisch vluchteling en ondernemer Ahed Samkari wilde doen wat hij in Syrië ook deed: ondernemen. Zijn plan? Im- en export, net als vroeger. Maar al snel merkte hij dat het taalonderwijs wat hem betreft beter kon.


Daarom schakelde Samkari over naar een nieuw plan: een taalschool, die hij ook maar meteen De Beste School heeft genoemd. “Daarmee wil hij vluchtelingen zo snel mogelijk laten inburgeren in de Nederlandse samenleving”, vertelt Hans van Agt, die hem namens Business Coach Breda begeleidde.

Samkari is nu drie jaar in nederland. “Maar hij kwam er zelf achter dat het bestaande taalonderwijs niet effectief genoeg was. Dat bracht hem op het idee om zelf een taalschool te starten.”

De Beste School gaat uit van lessen in de praktijk. Samkari’s docenten nemen de leerlingen mee de samenleving in. “Bijvoorbeeld aan de hand van een opdracht om boodschappen te doen. Op die manier ervaren ze de praktijk.”

Een ander verschil met bestaande taalscholen is de aanpak van de taalles. “De docenten geven een deel van de les in Arabisch. Daardoor kunnen ze beter uitleggen wat er met een bepaald woord wordt bedoeld. Als je tegen iemand in het Nederlands iets blijft uitleggen, dan duurt het lang voordat de leerling het begrijpt.”

Van Agt bracht Samkari in contact met The First Step To, dat er ook voor zorgde dat hij een certificaat verkreeg voor de taalschool. Daar aan de Ettensebaan heeft hij een ruimte voor de lessen. Zijn leerlingen vindt hij onder de andere nieuwkomers. De eerste groepen worden gevormd.

Inmiddels denkt Samkari verder. “Ondernemend als hij is, wil hij ook buiten Breda aan de slag met zijn school.”

De eerste vestiging is dinsdagmiddag geopend door wethouder Marianne de Bie.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief