Logo bredavandaag.nl
Een mock-up van de nieuwe intercity.
Een mock-up van de nieuwe intercity. (NS)

NS presenteert nieuwe Intercity

  Economie

UTRECHT - De NS heeft dinsdag de opvolger van de huidige generatie Intercity's. De ICNG moet vanaf 2021 gaan rijden


In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. "Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers", aldus NS. Dinsdag presenteerde NS de mockup van de nieuwe Intercity, een schaalmodel op ware grootte die een goede indruk geeft hoe de trein er straks uit gaat zien en wat reizigers kunnen verwachten in de nieuwe Intercity.

Bij het ontwerp zijn via het Trein Test Team van NS 25 reizigers betrokken. Zij vertegenwoordigen de dagelijkse 1,2 miljoen reizigers. "Meerdere stoelen zijn door hen getest en beoordeeld. Het Trein Test Team heeft ook gekeken naar de indeling in verschillende zones, de kunst en de verdere inrichting van de reizigersruimtes", aldus NS.

Nadat het definitief ontwerp is vastgesteld wordt een serie testtreinen gebouwd om verschillende tests uit te voeren in binnen- en buitenland. "Ondertussen worden duizenden monteurs, conducteurs, technici en machinisten opgeleid om vanaf 2021 de trein stapsgewijs te kunnen introduceren."

De treinen hebben onder meer rolstoeltoegankelijke toiletten, wifi, reisinformatieschermen, gescheiden afvalinzameling op de balkons, (USB-) stopcontacten in eerste en tweede klasse, een schuiftrede voor betere toegankelijkheid en extra bagageruimte. 

Op Youtube staat een 360-graden video van de nieuwe Intercity:FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief