Logo bredavandaag.nl
Stefanie Vermeulen

ZZP’ers in Breda: Hoe doen zij het?

  Economie

BREDA - Het persoonlijk inkomen van zzp’ers blijft achter op de economische groei. Bovendien ligt het ruim 10 procent lager dan dat van een werknemer, zegt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Een van de oorzaken is omdat ze minder uren maken. Hoe zit dat in Breda? Hebben zzp’ers hier extra inkomsten nodig? DataminingBreda zocht het uit.


Zestig tot tachtig uur werkt ze in de week. Althans, van april tot oktober. Want zzp'er Michèle Keyers doet seizoenswerk. Ze runt cateringbedrijf Mies en Plage op BelcrumBeach, het stadsstrand van Breda en heeft daarnaast een bed&breakfast. “Het is leuk, maar de combinatie is ook heftig,” zegt Keyers. “Ik moet het in een half jaar verdienen. In de zomer is het strand open en komen de meeste toeristen en ik heb geen garantie dat mijn bed&breakfast in de winter net zo vol zit.”

Geen spaarpot
Toch zakt ze in de winter liever niet te veel terug in haar uren. Liever zou ze voor die periode een bijbaan in de horeca vinden. “Wie weet wordt het komend jaar een natte, moeilijke zomer Ik heb geen spaarpot en heb reserves nodig.”

Keyers is niet de enige zzp'er in Breda die behoefte heeft aan extra inkomsten. Uit een enquête van DataminingBreda onder ruim vijftig zelfstandig ondernemende panelleden blijkt dat 43% van de respondenten soms overweegt een bijbaan te nemen, 17% daarvan zegt volmondig een bijbaan te willen. De belangrijkste reden: de behoefte aan een aanvulling op het inkomen.

Dat inkomen ligt in Breda op gemiddeld €23.700 euro per jaar, volgens het CBS. Bijna dezelfde score als Utrecht met €23.400 euro. Daarmee is Breda een middenmoot, tussen gemeente Onderbanken die onderaan de lijst staat met een gemiddeld zzp-inkomen van €15.000 per jaar en Edam-Volendam waar zzp’ers met €42.000 het meeste verdienen.

Geen groei inkomen zzp’er
Ondanks de sterke economische groei is het verschil tussen de productiviteit en beloning de afgelopen tien jaar juist versterkt. Ook opvallend is dat in de periode ná de crisis de ontwikkeling van het inkomen van zelfstandigen en werknemers sterk verschillen. Na een jarenlange daling laat de lijn van het zzp inkomen sinds 2015 een voorzichtige stijging zien. Die van werknemers steeg al sinds 2007. Maar beide blijven al tien jaar achter op de groei van de economie.

Ondanks de behoefte aan een bijbaan onder de Bredase zzp'ers, is er ook terughoudendheid om die te zoeken of te beginnen. “Ik krijg weinig steun van het thuisfront,” antwoordt een respondent. Een ander zegt: “Het is moeilijk om te plannen. Je hebt kans dat je nee moet verkopen aan je klanten en dat is nooit goed. Je zit in een soort van spagaat.”

Spagaat
Maarten Anker herkent die spagaat. Zijn inkomen als personal trainer in Breda wisselt sterk en daardoor heeft hij het ene moment wel behoefte aan extra inkomsten, en het volgende weer niet. “Mensen komen in golven. In het nieuwe jaar heb ik veel nieuwe cursisten met goede voornemens. Vóór de zomer willen ze strak en slank worden, en ná de zomer opnieuw als blijkt dat ze niet veel hebben gedaan.”

Wat meer financiële ruimte en zekerheid zou Anker helpen om de druk te verlichten. “Met één dag of avond in de week zou die al minder zijn,” zegt Anker. Maar nu toch maar even niet. Want Anker zit midden in een redelijke piek.

Ondersteuning gemeente
Hebben zzp’ers dan behoefte aan meer ondersteuning van de gemeente? Ja, blijkt uit onderzoek door King, het kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, onder zzp’ers in middelgrote gemeenten. Ondernemersnetwerken vinden het belangrijk dat de toegang tot de BBZ-regeling laagdrempeliger wordt, concluderen de onderzoekers. Dit is een lening tot €190.000 om het bedrijf te laten groeien, of ter ondersteuning van het levensonderhoud. Ook moeten gemeenten volgens de onderzoekers meer naar buiten treden met wat zij ondernemers in nood te bieden hebben en nadenken hoe zij hun kunnen stimuleren om tijdig aan de bel te trekken.

In Breda komen zzp'ers die hulp nodig hebben vooral via de Kredietbank en het Ondernemersloket in beeld bij de gemeente. Daarna is het maatwerk. Schuldhulp en de BBZ-regeling zitten in het pakket van ondersteuning, maar ook worden partners ingeschakeld die bedrijfsanalyses maken of coaching gesprekken voeren. Sinds afgelopen augustus kunnen zzp’ers ook online een BBZ aanvraag doen via het Sociaal Ondernemersloket Online.

Hulptroepen
Goed bedoeld, maar voor Keyers hoeven die hulptroepen niet. “Ik ben als zelfstandige verantwoordelijk voor mijn bedrijf en mijn inkomen.” Wel ziet ze een rol voor de gemeente om meer samen te werken. “Het is belangrijk dat zij de ondernemers weten te vinden. Dat ze hun netwerk verbinden, zodat mijn klantenkring kan groeien. En dat ze mij zelf ook opdrachten gunnen.”

DataminingBreda maakt nieuws met gegevens die jij over jezelf en je omgeving verstrekt. Doe ook mee! Meld je aan als vast panellid. Ben je gepensioneerd? Vul dan de enquête in over senioren en hun dagbesteding. Klik hier


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief