Logo bredavandaag.nl
Bo Klaarwater

Mogelijke komst deelfietsen naar Breda

  Economie

BREDA- Waar sommige steden worden overspoeld met deelfietsen, blijft het voor Bredanaars en bezoekers vooralsnog bij een eigen fiets, de OV-fiets of een huurfiets van de gemeente. Maar daar komt wat sommige deelfiets-aanbieders betreft binnenkort weleens verandering in.


Een van de grotere bedrijven in dit segment is Donkey Republic. Het van origine buitenlandse bedrijf zegt ook nog niet bezig te zijn met Breda. “We zijn wel met wat andere kleinere gemeenten in gesprek om te vragen wat hun ideeën zijn wat betreft deelfietsen,” zegt Rogier Savelsberg, verantwoordelijke voor de Nederlandse markt van Donkey Republic. “Wij vinden Breda zeker interessant als de gemeente ook zegt interesse te hebben. Mocht dat zo zijn dan gaan we heel graag in gesprek.”

Het allerbelangrijkste is toch wel om de gemeente goed te betrekken in dit soort projecten zegt ook Kumanikin, mede-oprichter van Flickbike. “Het systeem dat wij hebben is nieuw en dat willen we graag eerst goed uitproberen. Dat moet op een zo goed mogelijk gecontroleerde manier gebeuren,” zegt hij. “Door zo nauw mogelijk samen te werken met gemeenten, kun je die tests het beste uitvoeren, maar er gaat wel wat tijd inzitten.” Ook Flickbike heeft nog geen plannen voor Breda, maar daar kan snel verandering in komen. “Als je iemand kent bij de gemeente Breda, geef dan de naam maar door. Ik had er nog niet over nagedacht, maar ik ga er nu zeker eens naar kijken,” vertelt Kumanikin enthousiast. “Ik ga er mee aan de slag!”

Volgens Bob Dolphijn, woordvoerder van Hello-bike, staat Breda voor hen voorlopig niet op de planning. “We houden ons momenteel vooral bezig met Leiden,” vertelt hij. “Wij benaderen de stad zelf en gaan dan in gesprek met de gemeente. Vervolgens is het aan gebiedsbeheer om de regels voor de deelfietsen voor hun eigen gebied op te stellen.”

De zogeheten ‘deelfietsen’ zorgen in de randstad al een tijd voor een enorme ergernis. De huurders laten de fietsen na gebruik namelijk overal in de stad slingeren. Vandaar dat deze fietsen ook wel bekend staan als ‘strooifietsen’ of ‘dumpfietsen’. Bij de gemeente Breda is volgens de woordvoerder geen verzoek gekomen van een deelfietsbedrijf, maar zijn er geen beperkingen. “Specifieke regelgeving is hier nog niet voor, maar we zijn blij te zien dat fietsen steeds populairder wordt en dat hier initiatieven voor ontstaan.” Er is wel een ander gelijksoortig concept dat binnenkort wel zijn opwachting maakt in Breda. “Zo is www.swapfiets.nl binnenkort ook in Breda te vinden.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief