Logo bredavandaag.nl
Stefanie Vermeulen van PakhuisB in gesprek met wethouder Paul de Beer.
Stefanie Vermeulen van PakhuisB in gesprek met wethouder Paul de Beer. (YouTube)

GroenPlein wil antwoord geven op Bredase vragen duurzaamheid

  Economie

BREDA - Stel je wilt zonnepanelen én een groen dak, maar je hebt geen idee wie dat zou kunnen aanleggen en wat het je oplevert. Of je hebt een andere vraag over duurzaamheid waarop je het antwoord niet weet. Dan moet GroenPlein je daarmee kunnen helpen.


Dinsdag startte GroenPlein, een samenwerking tussen de gemeente Breda, PakhuisB en BRES als knooppunt van Breda, waar alle duurzame initiatieven samen moeten gaan komen. “Het GroenPlein is een offline en online plek waar je informatie kunt krijgen over duurzaamheid, maar ook stappen kunt zetten”, legt Stefanie Vermeulen van PakhuisB uit.

Vermeulen geeft een voorbeeld. “Je kunt advies krijgen als je iets groens wilt doen, op basis van klimaat of energie. Bijvoorbeeld als je thuis met zonnepanelen of isolatie aan de gang wilt. Met zo’n vraag kun je naar het centrum toekomen. GroenPlein zorgt dan dat je bij de juiste persoon of partij terechtkomt.”

Het GroenPlein wil het antwoord zijn op vragen die leven op het gebied van duurzaamheid. “Want je ziet nu dat iedereen het wiel aan het uitvinden is. Wij leggen makkelijke routes aan voor de mensen naar een oplossing, maar daarvoor is het ook belangrijk dat iedereen die met groene initiatieven bezig is zich meldt. Wij kunnen die initiatieven zichtbaar maken.”

Het idee is gegroeid vanuit de behoefte van partijen om samen te werken, geeft ze aan. “Dat hebben we voorgelegd aan de gemeente. Gemeente, Pakhuis B en BRES hebben uiteindelijk de opdracht gegeven voor GroenPlein. BRES is de inhoudelijke partner, wij als PakhuisB de onafhankelijke partij, zodat iedereen zich kan aansluiten.”

Het initiatief kreeg pas een week geleden groen licht, dus veel moet nog uitgewerkt worden. Ideeën zijn er genoeg, onder meer voor de online kant. “Ik kan me voorstellen dat we online een chatbot maken die zorgt dat je met behulp van vragen bij de juiste partij uitkomt.”

“Verder gaan we mensen informeren, bijvoorbeeld door het organiseren van events in de Nieuwe Veste of elders in de stad, of met talkshows op locatie of het maken van verhalen”, vertelt Vermeulen. “We zijn nu bezig een programma tot het einde van het jaar te schrijven. Ook komt er een website en digitale kaart. Dat kost wat tijd, maar mensen kunnen altijd bij ons terecht via Facebook, en ook bij PakhuisB in de Nieuwe Veste op dinsdag, woensdag en donderdag.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief