Logo bredavandaag.nl
Wok me Home

Hoge boete dreigt voor wok-kok Radim Mazanek

  Economie

CENTRUM - Met zijn mobiele keuken Wok me Home verzorgt kok Radim Mazanek tot volle tevredenheid van zijn buurtgenoten in Schorsmolen maaltijden in de buurt. De gemeente dreigt nu met hoge boetes omdat het hem aan een vergunning zou ontbreken. Mazanek zit met zijn handen in het haar. “I love this country, I love Breda, but the rules drive me crazy.


Mazanek kwam in 2014 vanuit Engeland naar Nederland. Na een mislukt avontuur bij De Ark startte hij enige tijd geleden met Wok me Home. En dat blijkt een hit. Op Facebook krijgt hij van 72 van de 74 recensies vijf sterren.

Tegen etenstijd parkeert hij zijn kar ergens in Schorsmolen, aan de Gasthuisstraat en begint hij te koken. Vaak staat er al snel een rij. Een standplaatsvergunning heeft hij niet. Maar die heeft hij ook niet nodig, denkt hij. “Officieel moet je elke vijftien minuten verplaatsen en mag je tot tien uur ‘s avonds actief zijn. Daar voldoe ik aan.”

Al weet hij ook dat hij af en toe wat langer op een plaats staat voordat hij zijn kar een paar meter verplaatst. “Dan staat er een rij wachtenden, dan kun je niet weggaan toch? Dat zou silly zijn.” Bovendien draagt hij volgens eigen zeggen een steentje bij aan de veiligheid in de wijk. “Mensen maken een praatje met elkaar, de hangjeugd die er anders is, is weg. Ik ben ook een soort buurtcentrum, iets dat ik nooit verwacht had.”

De verkoop ging lang goed. “Totdat twee mensen van handhaving kwamen. Die stelden dat ik te lang op een plek stond. Omdat het heel druk was én mijn Nederlands niet zo goed is (Radim spreekt vloeiend Engels) verliep dat gesprek heel lastig. Toen gingen ze boos weg met de mededeling dat ik een advocaat nodig heb.”

Inmiddels is de brief van de gemeente binnen. Een vriend van Mazanek heeft al bezwaar aangetekend en vrijdag heeft de kok een gesprek. Hij is benieuwd. “Ik denk dat zij fout zitten. Ze moeten me maar uitleggen waarom ze denken dat ze gelijk hebben.”

En nu? “Ik ga gewoon door. Ik moet mijn boterham verdienen.” Op Facebook heeft buurtbewoner Ronald Verlinden al aan de bel getrokken. “Sinds dat Radim er staat, is de Schorsmolen, Adriaan van Bergenstraat, rustig. Het is echt een sociaal gebeuren. Buurtbewoners praten weer met elkaar. En hij heeft super lekkere wokmaaltijden. Iedereen is er blij mee. Behalve de gemeente Breda. Het is mierenneuken om helemaal niks.”

Als het aan Verlinden ligt, blijft het niet bij een post op Facebook. “We zijn van plan als buurt om in actie te komen. Want dit kan zo niet. Gemeente zou dit moeten aanmoedigen, in plaats van tegenwerken.”

De SP heeft inmiddels vragen aan het college gesteld over de kwestie.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief