Logo bredavandaag.nl
De Kerstboom op de Grote Markt. foto Sjoerd Lips
De Kerstboom op de Grote Markt. foto Sjoerd Lips

DataminingBreda: Vieren Kerst populairder dan Sint, ook door pietendiscussie

  Economie

BREDA -  Breda doet vaker aan Kerst dan aan Sinterklaas. Dat blijkt uit de Sint- en Kerst-enquete van Datamining Breda. 81 procent van de respondenten  zegt iets te doen met kerstmis. Sinterklaas wordt onder 74 van de respondenten gevierd.


De meeste kerstvierders, 67 procent, doet dat met een gezellig samenzijn én cadeaus onder de boom. Van de mensen die geen Sinterklaas vieren geeft een kwart aan dat ze Sinterklaas niet leuk vinden. De pietendiscussie speelt daarin zeker een rol. Ruim tien procent zegt dat ze geen Sinterklaas vieren omdat ze zijn afgehaakt vanwege de pietendiscussie. Of, volgens de woorden van een van de respondenten: “Ik vind de Kerstman leuker, en ook dat gezeur om die pietendiscussie vind ik vervelend.”

Alles aan je voorbij laten gaan en helemaal niet vieren gebeurt ook in Breda. Bijna 8 procent viert geen Sint en ook geen kerst. Opvallend is dat de helft van de kerstonthouders niets met kerst heeft. “We eten wel gezellig samen met familie, maar vieren niet echt kerst, zegt een respondent. Een ander bekijkt het wat kritischer. “We zijn erin geslaagd het feest om te vormen tot decadente vetmesterij dagen.”

Ook voor de kerstcadeautjes zoeken we de verlichte winkelstraten van Breda op, 72 procent koopt de kerstkadootjes in de winkels zelf, tegenover 18 procent online. De rest maakt er een mix van.

Per persoon geven we voor Sinterklaas gemiddeld tussen tien en de dertig euro uit. Bijna één vijfde geeft tussen de vijftig en honderd euro uit en vijf procent tussen de honderd en 250 euro per persoon. “Het gaat vooral om de gezelligheid,” zegt Lydia Gommers, caissière bij Hema. “Mijn kinderen zijn groot, maar we blijven het vieren. We trekken een lootje, geven een klein kadootje en gaan gourmetten. We willen vooral gezellig met zijn zessen bij elkaar zijn.”

Met Kerst geeft 40 procent tussen de tien en dertig euro, 18 procent tussen de 30 en 50 euro en 28 procent tussen de 50 en 100 euro. Daarmee lijken de Kerstcadeaus wat ‘groter’ dan die van de Sint. Wie wil weten wanneer die kerstcadeaus onder de boom staan? Grote kans dat dit op eerste kerstdag is: 62 procent kans. 26 procent zet zijn cadeaus op kerstavond klaar en zeven procent op Tweede Kerstdag.

Terug naar Sinterklaas. Wanneer viert Breda het? Volgens de Datamining respondenten vooral op 5 december. 43 procent viert aanstaande dinsdag Sinterklaas, gevolgd door 3 december op de tweede plek. Bijna een kwart viert het aanstaande zondag.

Wil je ook wat te zeggen hebben over jezelf en je omgeving in het Bredase nieuws?
Meld je aan op DataminingBreda

Over DataminingBreda
DataminingBreda is de journalistieke crowdsourcer. Het maakt nieuws met gegevens die jij over jezelf en je omgeving verstrekt. De resultaten publiceren we op BredaVandaag waar alle deelnemers een link van ontvangen. Met jouw stem, jouw gedachten, ervaringen en observaties kunnen we verhalen maken. Hoe meer mensen meedoen, hoe steviger het nieuws, hoe meer zeggenschap je krijgt. Meld je aan als vast pannellid en ontvang als dank 5 blinkende zoetwaterparels in de post!FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief