Logo bredavandaag.nl
Eindstraat Breda centrum.
Eindstraat Breda centrum. (Wijnand Nijs)

Voorstel: Winkels Breda per 1 januari tussen 06.00 en 23.00 open

  Economie

BREDA - Winkels in Breda mogen vanaf 1 januari zeven dagen in de week open zijn tussen 06.00 en 23.00 uur. Dat voorstel doet het college deze donderdag aan de gemeenteraad. Winkels bepalen zelf wanneer ze openen. Ook zon- en feestdagen worden normale winkeldagen.


Uitzondering op deze nieuwe winkeltijdenverordening is het gebied rond het NAC-stadion. Daar mogen de winkels niet open op zon- en feestdagen als er wedstrijden gepland staan met een verhoogd risico. Met de nieuwe winkeltijdenverordening vervalt de regeleing voor de zondagen voor levensmiddelenwinkels, daar zij nu sowieso open mogen zijn.

In de nieuwe regels vervalt de verplichte sluiting op Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december. De Singelloopzondag blijft in het centrum de enige dag waarop de winkels niet open mogen. Dit besluit blijft van kracht.

De nieuwe winkeltijdenverordening is volgens het college nodig omdat de detailhandel in ontwikkeling is. “Het is niet meer de retailer die leidend is in de ontwikkelingen, maar de consument die zich oriënteert, vergelijk en vervolgens een keuze maakt waar de aankopen worden gedaan.”

De nieuwe regeling maakt het mogelijk te reageren en anticiperen op het koopgedrag van de consument. Volgens het college komen er steeds meer verzoeken van winkels om op zondag langer open te mogen blijven dan tot 17.00 uur.

Met de tijden kan de detailhandel volgens het college invulling geven aan de ambitie de regionale en bovenregionale aantrekkingskracht te vergroten.    

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief