De ijsbaan op de Grote Markt
De ijsbaan op de Grote Markt (Wildschieters)

Tweede ‘kort en krachtige’ editie Winterland Breda drukbezocht

  Economie

BREDA - Het tweede jaar Winterland zit er alweer bijna op. Na een succesvolle eerste editie in het Valkenberg en met het glazen huis op de Grote Markt, was het dit jaar net iets anders ingestoken. Wat zijn de reacties?


“We zijn zeker positief en kijken terug op een mooie editie”, vertelt Tijn Kapteijns, organisator Winterland. “Voor ons is het een unieke samenwerking geweest met het ondernemersfonds, toeristisch fonds, de gemeente en enkele clusters. Het is een basis om op door te pakken.”

Een spiegeltent waar optredens werden gegeven stond op de Havermarkt en een ijsbaan met daarnaast kerstkraampjes op de Grote Markt. Ook dit jaar was er weer een opening met een kinderparade. Allemaal druk bezocht, vertelt Kapteijns.

“Supergaaf hoe de ijsbaan eindelijk op de Markt ligt”, vertelt Nanda Koomans van het ondernemersfonds en uitbater van onder andere ‘t Hart van Breda. “Ik ben daar al tien jaar voor aan het vechten, en vind ook echt dat die daar hoort. We hebben een korte tijd gehad met de partijen en ons stinkende best gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Het is een beginpunt.”

“Kort en krachtig”, noemt Kapteijns Winterland dit jaar. “We hebben tien dagen lang topdrukte gehad met volle parkeergarages en winkelstraten.” Koomans bevestigt dat: “Als iemand zegt dat ie het niet druk heeft gehad, dan kom ik wel even langs”, lacht ze. “De winkelstraten waren ramvol, net zoals de horeca. Ik laat me niet vertellen dat dat anders is.”

Het grootste verbeterpunt voor een volgende editie is volgens Kapteijns dat eerder duidelijk moet worden of het evenement door mag gaan. “Je hebt met zoveel partijen te maken. Besluitvorming is het belangrijkste punt. Dan heb je de rust en tijd om zo’n evenement op te zetten.”

Dat beaamt ook Koomans. “We hebben veel verbeterpunten, maar dat heeft te maken met het feit dat we heel weinig opstarttijd hebben gekregen. Voor de horeca was het heel lastig om alles last minute nog geregeld te krijgen.” In de toekomst zien beiden dat graag anders. “Voor ons als organisatie kunnen er altijd dingen beter en anders; de puntjes op de i”, aldus Kapteijns. “We willen graag uitbreiden in de toekomst.”

Op social media kwamen er reacties van mensen die het niet eens waren met de locatieverandering. “Vorig jaar hadden we natuurlijk het glazen huis op de Grote Markt. Met alle partijen die meedoen moet de binnenstad gewoon de kern zijn. Ook organisatorisch is het handiger. Anders moet je enorm veel attracties en dergelijke door de hele stad gaan wegzetten om alles op te vullen. Maar dat is zeker iets voor de toekomst. We willen graag op het Kasteelplein meer kerstmarkt en kermis weg gaan zetten; daar valt nog een flinke slag te slaan.”

Deze zaterdag is de laatste dag van de editie van dit jaar.