Logo bredavandaag.nl
Kangoo

Van pindakaas tot Louis Vuitton: 10 studenten van Avans pitchen hun ideeën

  Economie

BREDA - Je eigen ondernemingsplan pitchen voor ondernemers, crowdfunders en startups uit verschillende branches? Dat gaan tien studenten van Avans Hogeschool Breda vrijdag doen bij de Rabobank in Breda. Van mode en auto’s tot pindakaas, alles komt voorbij in de zogeheten Dragons’ Den.


Het idee is ontstaan vanuit de minor Ondernemen, vertelt docent Rolf Ouwerkerk. “Een onderdeel daarvan is dat studenten een evenement organiseren in het kader ‘open space’.” De Rabobank is al langer partner van de school en ook betrokken bij dit project. “Rolf had al een gesprek met de bank, dus toen hebben we gevraagd of we mee konden gaan”, vertelt student Laurent Hünen. “Zij stonden daar voor open, en uiteindelijk is alles groter uitgepakt dan we dachten. Het is een heel evenement rondom de Dragons’ Den geworden.”

Met vijftien studenten wordt het evenement georganiseerd; tien daarvan gaan ook daadwerkelijk een idee pitchen aan de vakjury. “Er komt van alles voorbij”, zegt Ouwerkerk. “Het zijn allemaal startups; van sociaal betrokken initiatieven waarbij vluchtelingen geholpen worden tot aan pure harde business voorstellen.”

Die diversiteit beaamt ook Hünen. “Het is wel leuk. Ik zit in de kleding, twee jongens in de autobusiness, maar ook iemand die een interactieve quiz-show heeft. Heel tof! Wat ook een heel goede is, zijn twee broers die dure schoenen van bijvoorbeeld Louis Vuitton inkopen en deze vervolgens via een post op Instagram verkopen aan bekende voetballers.”

En als je dacht dat het niet nog gevarieerder kon is er ook iemand die met zijn eigen recept verantwoorde pindakaas op de markt wil zetten. “héMax saus; ja van een jongen die Max heet”, lacht Hünen.

Er zijn daarnaast door de Rabobank ondernemers gezocht die bij de ideeën passen. “Ik ben bijvoorbeeld een kledingmerk aan het opzetten en denk daarbij aan crowdfunding. Nu komt er dan een ondernemer van Collin Crowdfund. Maar er zit bijvoorbeeld ook een DJ onder de studenten, die daarmee wil doorbreken. Het bedrijf Beer n tea, dat onder meer werkt met Hardwell, is daarvoor betrokken.”

Dus hier is het begin van wat mogelijk heel grote bedrijven kunnen worden? “Daar waar de passie is, waar het idee en het ondernemerschap goed is, daarbij is de kans groot dat Rabobank zich daaraan gaat verbinden. Dat hebben we eerder al gezien”, vertelt Ouwerkerk.

In een andere setting zijn uit eerdere Dragons Dens succesvolle ideeën gekomen als de SimpleTap, waarmee je door contactloos te betalen zelf je biertje kunt tappen. Maar ook de onderbroeken met zakken bleken vorig jaar een grote hype te zijn.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief