Logo bredavandaag.nl
Yvette de Wit
uitgaan

Pilot: Breda mag (vier keer) tot zes uur stappen

  Economie

BREDA - Breda gaat vier avonden testen met openingstijden van clubs tot 06.00 uur. Mezz, Spock, Graanbeurs en Pier 15 krijgen elk een avond waarbij de zaak pas bij het aanbreken van de ochtend sluit.


Dat laat Billy Zomerdijk weten, die met zijn collega’s van Local Motion het initiatief nam voor deze ruimere openingstijden. “Donderdag officiële go gekregen”, aldus een opgetogen Zomerdijk.

De eerste aangekondigde avond is op 14 april, wanneer Broeikas in de Graanbeurs staat geprogrammeerd. Voor die tijd komt er nog een avond in de Spock. “Die gaan we bewust niet aankondigen. Niet naar de bezoekers, niet naar de buurt. Bezoekers zullen op een gegeven moment horen dat we dat zes uur doorgaan. Op die manier willen we een goed beeld krijgen van alle effecten van zo’n avond en ook voorkomen dat mensen op voorhand gaan klagen.”

Bezoekers kunnen waarschijnlijk tijdens de avonden tot 03.30 uur naar binnen in de nachtclubs. “Hoe dat precies gaat, moet nog worden vastgesteld.”

Local Motion heeft voor de vier avonden een uitgebreid plan van aanpak ingeleverd bij de gemeente. “Daarin staat beschreven hoe veiligheid geregeld is, de communicatie. De hele productie van zo’n avond.”

Vanuit gemeente zijn de verantwoordelijken voor veiligheid, horeca en evenementen betrokken bij de pilot. Ook politie en beveiliging zijn bij de plannen betrokken. “Raadsleden Eddie Förster (VVD) en Patrick Smans (D66) hebben zich hard gemaakt voor deze pilot”, geeft Zomerdijk aan. “Er komt een straatcoach bij, om te zorgen dat alles op straat zo rustig mogelijk verloopt na afloop.”

Na de vier avonden volgt een evaluatie. “Daarna kijken we hoe het in te passen is in het horecabeleid”, aldus Zomerdijk. “We hopen dat pilots succesvol zijn en dat we dit iedere week kunnen doen. Niet dat je elke week een vergunning moet aanvragen.”

De verlengde openingstijden moeten leiden tot een serieuzere clubcultuur in Breda. “Op deze manier kunnen we programma’s gaan maken die interessant zijn voor mensen in en buiten Breda. We programmeren vaak voor een niche, dan heb je in Breda niet zoveel mensen. Zo bereik je makkelijker mensen van buiten. Het is een visitekaartje naar buiten toe. Op die manier heb je een stapje voor bij boeken van bepaalde artiest of samenwerking met kunstenaars.”

Ook economisch verwacht Zomerdijk effect. “Studenten blijven in het weekend ook meer in de stad. Die mensen gaan ook hapje eten, parkeren hun auto.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief