Afbeelding
Marcel Brans

Rolstoelrijder en cafébaas vinden elkaar: ‘Pak Annastraat aan’

Economie

BREDA - Rolstoelrijder en bestuurslid van Breda Gelijk Marcel Brans en cafébaas Bas Fierst van Publieke Werken hebben elkaar gevonden in de strijd om een beter toegankelijke St Annastraat.  

Brans reageerde eerder deze week fel op een noodkreet van Publieke Werken, dat zich beklaagde over de vier tafels en acht stoelen die moeten worden verwijderd van het terras. “Kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en rolstoelgebruikers zijn genoodzaakt het trottoir te verlaten wanneer zij hun route willen vervolgen. Dit is onmogelijk omdat er geen verlaging van dit trottoir aanwezig is”, schreef Brans op Facebook. Zijn eerste conclusie? Het terras blokkeerde de boel.

Een dag later ging hij kijken en sprak hij ook met Fierst. “Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het terras niet echt het verschil maakt”, vertelt hij.”Ook zonder terras kun je er niet langs.” Het café kan hij ook niet in. “Omdat het trottoir te hoog is.”

Metertje meer
Brans blijft wel bij steunen het beleid: “Misschien leidt het weghalen van het terras in dit individuele geval niet tot verbetering. Maar op andere plaatsen wel. Ondernemers pakken steeds een metertje meer totdat het hele trottoir versperd is. Er zijn veel plaatsen in de stad waar wij gewoon niet meer langskomen.”

In de nasleep van de terraskwestie blijkt dat ze elkaar vinden in het streven naar een verbeterde St Annastraat. “Daar ben ik al 22 jaar mee bezig”, geeft Fierst aan. “Ze rijden als idioten. Het lijkt wel een circuit. Ik hoop dat dit een aanleiding is, maar ik heb langzaamaan de hoop opgeven.”

Volgens Fierst en Brans is duidelijk wat er moet gebeuren. “Die paaltjes moeten weg”, stelt de café-eigenaar. “En de trottoirs naar beneden, zodat dezelfde situatie krijgt als de Veemarktstraat.”  

Simpel
De oplossing is simpel én al eens bedacht, vertelt Fierst. “Het college is in het verleden wel eens op bezoek geweest in Mechelen. Daar werken ze met kentekenregistratie. Voor de straat een stoplicht. Voor 11 uur mag iedereen er door, daarna niet meer. Als de gemeente dan de boetes zelf int, levert het nog wat op ook. De pilot die er ooit zou komen, is er nooit geweest.”

Volgens Brans zijn er nu plannen om het toegankelijkheidsprobleem in een keer op te lossen. “Maar tot die tijd is er een situatie die heel moeilijk te accepteren valt. Je moet daar echt de straat op. Ik heb daar even met Bas gepraat, op de straat, en toen moesten er meerdere auto’s langs. De straat is veel te vol.

Brans: “Wij willen ondernemers niet dwars zitten. Die verdienen geld voor onze stad, zodat er leuke dingen kunnen gebeuren.”

Fierst: “Het is juist leuk als er een bankje staat. Het moet geen rotzooi worden, snap ik ook wel. Maar je kunt het zoveel mooier maken met kleine ingreep.”

Brans: “Daarom is het beter om die straat autoluw te maken. Daar vinden wij elkaar in, zeker. Ik ben nu met hem in contact. Samen kunnen we naar een beter situatie streven. Geef die straat terug aan de mensen. Nu is de straat van de auto’s. Kijk maar naar hoe de Willemstraat is geworden. Dat is toch top?”