Logo bredavandaag.nl
Guido van der Kroef/iizzoo

Van Bommel: ‘Verbaasd over hetze, maar we gaan voor goud’

  Economie

BREDA - De nominatie van de gevel van Van Bommel in de Veemarktstraat voor de BLASt Architectuurprijs maakt wat los. “Is dit een 1 april-grap?”, reageert een van de lezers. Ontwerper Martin van Rietschoten is niet verbaasd. “Er is natuurlijk wel wat te doen geweest over die pui.”


Stichting Blast maakte de nominaties voor de architectuurprijs vorige week bekend. De gevel van Van Bommel strijdt samen met de gevel van Costes om de titel in de categorie Winkelpui. Van Rietschoten Design ontwierp een gevel met messing geelkeurige staanders en veel glas van grond tot plafond, uitgevoerd door Alexander de Bont. De gevel loopt door over de voorzijde van wat vroeger twee panden waren.

Veel los
Het ontwerp maakte na de oplevering al veel los. Dat is nu niet anders. “Slaat helemaal nergens op!”, reageert Marcel Viellevoye op Facebook onder het nieuwsbericht dat BredaVandaag maakte van de nominatie. “Spuuglelijk en totaal niet in samenhang met de rest van de straat. Gemiste kans om om de gevel weer de oude traditionele sfeer te geven die zo mooi past bij een prachtige historische binnenstad.”

Die reacties doen winkeleigenaar Hein van Bommel pijn. “Ik heb mijn kop boven het maaiveld gestoken en toen waren er mensen die hem eraf wilden hakken. De hetze die ontstond, daarover heb ik me wel verbaasd. Ik was zo gelukkig met mijn winkel, ik dacht echt, wat gebeurt er.”

Shit
Dat motiveerde hem ook om het pand zelf voor te dragen voor de prijs. “Want op de dag van de opening kreeg ik zoveel reacties van architecten die lovend waren. Dat kon ik niet rijmen met de shit die ik over me heen kreeg. Daarom wilde ik ook de mening van de professionals. Ik ben helemaal gelukkig met de nominatie, eigenlijk heb ik nu al gewonnen, maar we gaan voor goud.”

De gevel springt eruit. Daarover zijn voor- en tegenstanders het wel eens. En dat was dus de bedoeling. “Als je aan de winkel voorbij loopt, dan moest je even kijken. Bovendien moest de gevel hoger lijken dan hij eigenlijk is, en van de twee panden een eenheid maken. Dat is geslaagd”, aldus Van Bommel.

Maar die oude gevel en de historische binnenstad dan. Dat was dus ook niet de opdracht die Martin van Rietschoten kreeg van Hein van Bommel. Die was namelijk helder: opvallen. “Daarop zijn we buiten de winkel gaan staan en hebben we gekeken wat we in het straatbeeld zagen. Dat was zwart, wit en grijs. Dat moet je wat anders kiezen.”

Van Rietschoten snapt de discussie die is ontstaan. “Het gaat dan over smaak. Wat vind je mooi, wat niet. We hebben onder meer in New York gekeken naar de trends. Daarbij zijn we op messing en marmer uitgekomen voor binnen, dat hebben we ook naar buiten gebracht.”

Positieve reacties
Niet iedereen op Facebook is overigens negatief. Franc Timmermans is het geheel met de nominatie eens. “Goed om te lezen dat ondernemers die durven te investeren ook opgemerkt en gestimuleerd worden.” Desire Bloks noemt de nominatie ‘super gaaf’. Dotty Brokken sluit zich daarbij aan: “Dit is nieuwe stijl. Je ziet het overal.”

De reacties die Van Rietschoten van collega-architecten kreeg zijn ook positief. “Maar je moet ook goed kijken naar wat er eerst was. Ook die pui, met natuursteen, was niet de klassieke pui.”  

En de discussie. Van Rietschoten nuanceert die. “Je hebt voor- en tegenstanders. Doorgaans maken de tegenstanders wat meer geluid dan de voorstanders. Wij hebben de opdracht gekregen en naar tevredenheid van de opdrachtgever uitgevoerd. Opdracht was een commercieel aantrekkelijke gevel, waarvoor mensen stoppen. ”

Daar is Van Rietschoten samen met De Bont in geslaagd, weet Van Bommel. “We hebben weer een winkel met uitstraling, die helemaal van deze tijd is. Binnen en buiten.”  

De prijs wordt op 10 april uitgereikt tijdens een presentatie in het Stedelijk Museum.

 



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief