Logo bredavandaag.nl
Maurice Willemse, sinds 1 april eigenaar van café Publieke Werken in de St. Annastraat.
Maurice Willemse, sinds 1 april eigenaar van café Publieke Werken in de St. Annastraat. (Wijnand Nijs)

‘Publieke Werken blijft gastvrije Bredase café dat het is’

  Economie

BREDA - 'Bas of Gemma'-laantje. Trots laat Maurice Willemse het straatnaambord zien dat hij en zijn compagnons lieten maken voor het steegje naar de eigenlijke voordeur van Publieke Werken. Als eerbetoon aan de naamgevers van het café, dat sinds deze dinsdag ook officieel van eigenaar veranderde. “Het café blijft zeker zoals het is”, lacht Willemse.


Willemse wordt het gezicht van het café, waar hij sinds 1 februari al meewerkte om de geheimen van het bedrijf te doorgronden. Zijn compagnons Nico en Peter blijven wat meer op de achtergrond.

Af en toe een biertje
“Hoe het zo gekomen is”, vraagt Willemse zich hardop af. “Ik woonde hier om de hoek in de Catharinastraat en dronk hier af en toe een biertje. Dat af en toe werd steeds vaker. In augustus vroegen Bas en Gemma aan me of ik niet iemand wist die ook hun DNA had, om het café over te nemen.”

Die iemand wist hij wel. “Dat ben ik, zei ik. Daar werd in eerste instantie wat lacherig over gedaan. Na twee weken zijn we nog eens gaan praten en toen is het balletje gaan rollen”, vertelt de nieuwe horecaman.

Helemaal nieuw is het horecavak niet. Willemse is werkte tot 1 februari als accountmanager bij brouwer AB Inbev. Daarvoor werkte hij bij een horecagroothandel. “Maar op mijn vijftiende ben ik als bordenwasser begonnen bij een cateraar waarmee we ook feesten deden. Daar ben ik tot bedrijfsleider doorgegroeid.” Zijn compagnons hebben elders in het land horecazaken. “Samen vormen we een team dat elkaar aanvult.”

Afgelopen zaterdag hebben we oud en nieuw gevierd, samen met Bas en Gemma. “Dat tekent de warme overgang tussen ons. Het was een avond met vrienden en bekenden, met gasten en met een lach en een traan. Zij stappen na 22 jaar uit de achtbaan, wij stappen erin, met alles wat daarbij hoort.”  

'Iedereen zich welkom voelt'
Publieke Werken blijft Publieke Werken. “Zeker. Anders hadden we een casco pand gekocht. Wij zijn een café waar iedereen zich welkom voelt, In de breedste zin van het woord. Gastvrijheid staat bij ons op nummer één. De mensen maken het verschil. We gaan verder met dezelfde gemoedelijkheid als Bas en Gemma.”

Wat hem nog meer aanspreekt: “Het is door zijn ligging een echt Bredaas café. Vanuit het station loop je eerder naar de Grote Markt, hier kies je voor.” Willemse noemt zichzelf met zijn brouwerij-achtergrond een echte bierkenner. “Zie je dat koelkastje daar”, wijst hij richting de bar. “Daarin komen nog meer Bredase biertjes, dat past bij de beleving. Want daarvoor kom je naar een café.”

Met veel enthousiasme laat hij zijn zaak zien. het café aan de kant van de straat, het restaurant aan de achterzijde, waar op maandag de comedynights zijn en het ‘café te huur’ aan de rechterzijde van het Bas of Gemma-steegje. “Die veelzijdigheid, dat maakt dit café zo leuk.”

Willemse en co gaan voortborduren op de lijn die Bas en Gemma hebben ingezet, wetende dat Breda het aantal horecabedrijven nog steeds groeiende is. “De Bredanaar gaat uit. Dat geeft vertrouwen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief