Afbeelding
Breda Breepark Challenge

Bavelse Berg: Van afvalberg naar energiecentrale

Economie

BREDA - De voormalige vuilstort Bavelse Berg transformeert verder tot energiecentrale voor de regio. Van het stortgas dat in de berg ontstaat wordt al sinds 1997 groene stroom geproduceerd. Vanaf komend jaar leveren in elk geval 60.000 zonnepanelen ook nog eens elektriciteit.

Eigenaar Sweco, het voormalige Grontmij, verhuurt de grond van de berg aan een exploitant die het zonnepark gaat uitbaten. De aanleg en het tijdstip van aanleg is afhankelijk van het verkrijgen van verkrijgen van subsidie uit het potje voor Stimulering Duurzame Energie (SDE), vertelt projectmanager Jaap Drost van Sweco. “We verwachten die subsidie in september te kunnen aanvragen, want daar heb je de vergunning voor aanleg voor nodig.”

Het ingenieurs- en adviesbureau is het niet de eerste keer dat een dergelijke subsidie is aangevraagd. “Dat hebben we in Breda al voor meer dan 100 bedrijven gedaan”, geeft Drost aan. “Wij helpen dan ook mee aan het maken van een business case.”

Dat Sweco dat dit keer doet voor een project op eigen grond, is een uitzondering. “Wij zijn in 1970 als Grontmij eigenaar geworden van deze afvalberg”, licht de projectmanager toe. “Wij deden de leemwinning voor de steenfabrieken. In de leemputten is toen op verzoek van de gemeente Breda afval gestort, zo is de berg ontstaan.”

Omdat dit niks meer met het maken van steen te maken had, werd Grontmij van beheerder ook eigenaar. “Vandaar zijn we nog steeds verantwoordelijk voor de nazorg van de afvalberg, dat blijven we ook doen.” Onderdeel van die nazorg is het verwerken van het gas dat ontstaat in de afvalberg, het stortgas. “Dat hebben we jarenlang geleverd aan tuinders. Doordat de hoeveelheid gas afneemt, hebben we dat omgezet in productie van groene stroom, dat doen we sinds 1997. Dat blijven we doen zolang het technisch haalbaar is.”

Met de komst van de tienduizenden zonnepanelen wordt de voormalige vuilstort feitelijk verder omgevormd naar energiecentrale. De zonnepanelen zijn goed voor stroom voor omgerekend zo’n vijfduizend woningen. De elektriciteit die wordt opgewerkt met het stortgas is nog eens goed voor ongeveer 500 woningen.