Logo bredavandaag.nl
Een voorbeeld van een, in dit geval uitgebreid, pakket van Boerschappen. foto Saskia te Koppele
Een voorbeeld van een, in dit geval uitgebreid, pakket van Boerschappen. foto Saskia te Koppele

Bredanaar start petitie tegen BTW-verhoging gezonde voeding

  Economie

BREDA - De verhoging van de BTW van 6 naar 9 procent is Bredanaar Stijn Markusse tegen het zere been. Volgens de Bredase ondernemer, eigenaar van Boerschappen en FAIM Breda, staat het haaks op de stimulerende maatregelen van de overheid om Nederlanders gezonder te laten eten en drinken.


“Door deze verhoging worden duurdere en gezondere producten nóg duurder ten opzichte van ongezonde producten die we als maatschappij juist willen mijden”, geeft hij aan. Om minister Schouten toch op andere gedachten te brengen is hij een petitie gestart om te laten weten dat er héél veel onvrede onder boeren, consumenten en ondernemers leeft. De petitie was donderdagmiddag al zo’n driehonderd keer getekend.

Volgens Markusse is de manier waarop de BTW verhoging nu wordt voorgesteld een slechte zaak ‘omdat het verschil tussen ongezonde en goedkopere en duurdere en juist gezondere producten juist nóg groter wordt.’

Hij stelt dat het beter voor de consument én eerlijker voor zowel consument als producent is om goedkope, en vaak synthetische vulmiddelen in producten juist te bestraffen met fors hogere belastingen. “Deze producten zijn enkel bedacht door de voedselindustrie om meer geld te verdienen en vooral niet om consumenten beter te voeden. Dit zou juist een stimulans zijn voor grote producenten om puurder en gezonder voedsel te maken. Als Den Haag dan toch zo graag wil reguleren; bestraf dan het slechte, in plaats van het goede.”

Voor producenten van goed en gezonde voeding maakt deze verhoging dat ze volgens de Bredase ondernemer nóg moeilijker kunnen concurreren met ongezonde producten uit de supermarkt. “Kleine partijen die deze producten vermarkten belasten de BTW verhoging direct door aan de consument, die dit gaat dit merken in zijn portemonnee. De supermarkt zal er namelijk niet voor kiezen om deze verhoging door te voeren.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief