Logo bredavandaag.nl
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs

Veertig procent deelnemers Woonenquête op zoek naar huis

  Economie

BREDA - Veertig procent van de deelnemers aan de Woonenquête die BredaVandaag onlangs hield, is op zoek naar een huis. Aan de enquête deden vierhonderd mensen mee.


De deelnemers hebben een een gevarieerde achtergrond. 57 procent heeft een koophuis,  21 procent huurt bij een corporatie en bijna 15 procent huurt een vrije sector woning. Iets meer dan 6 procent geeft een andere woonsituatie aan. Een flink deel daarvan woont ngo bij de ouders.

Naar wat voor huizen zijn de deelnemers aan de enquête dan op zoek? Iets meer dan een derde, 34 procent, zoekt een ‘gewoon’ rijtjeshuis of een hoekwoning. Als het gaat om koopwoningen is er een grote behoefte aan woningen tot twee ton (198 keer als antwoord gegeven) en aan woningen tussen de twee en drie ton (157). Bij huurwoningen is er grote behoefte aan goedkope sociale huur tot €700 (192 keer genoemd), tegen 120 keer voorkeur voor huizen met een huurprijs tussen de €700 en €1000.

31 procent wil een appartement, tien procent een tweekapper en bijna zes procent een vrijstaand huis. Opvallend: onder de zoekenden is geen enkele belangstelling voor bouwgrond, CPO-project of seniorenwoning. Een persoon wil een kangoeroewoning, waar de ouders aanpandig wonen. Net geen vier procent zoekt een Tiny House.

In een krappe huizenmarkt, met waar weinig nieuwbouw, wordt vooral gezocht naar bestaande woningen. 63 procent van de zoekenden kijkt naar iets bestaands, de rest wil wel nieuwbouw. En wie is er verantwoordelijk voor het oplossen van de krapte op de woningmarkt? De gemeente, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars in ongeveer gelijke mate, stellen de geënquêteerden.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief