Logo bredavandaag.nl
Primeur: Nieuw rondvaartbedrijf gaat met elektrische boten singels op
Primeur: Nieuw rondvaartbedrijf gaat met elektrische boten singels op

Primeur: Nieuw rondvaartbedrijf gaat met elektrische boten singels op

  Economie

BREDA - Breda kan vanaf Hemelvaartsdag de singels rond met twee elektrische rondvaartboten. De boten zijn eigendom van het nieuwe elektrisch rondvaartbedrijf Rondje Varen Breda.


De twee moderne elektrische rondvaartschepen zijn in Breda gebouwd en ontwikkeld in samenwerking met De Geus Jachtbouw. “Ze zijn zo gemaakt dat ze goed in Breda kunnen varen”, vertelt eigenaar Marijn van Dijke. “Dat betekent dat ze qua lengte, breedte en hoogte afgestemd zijn op de Bredase singels. We hebben zelfs rekening gehouden met de nieuwe situatie, als de Nieuwe Mark is doorgetrokken. De boten moeten wel alle bochten kunnen maken.”

De boten vertrekken op drukke dagen elk half uur voor een rondvaart van vijftig minuten. “Zo beginnen we met het Jazz Festival. Verder gaan we een beetje kijken hoe de vraag is, ook afhankelijk van het weer.”

Met de aanschaf van de twee elektrische boten, waarvan de ontwikkeling een jaar duurde, speelt het nieuwe bedrijf ook in op het initiatief van de gemeente afgelopen jaar. Met een motie werd toen de aanzet gegeven tot een elektrische vloot. Dat bleek toen niet haalbaar. “We willen met deze boten een trekker zijn voor het elektrische varen. We kijken ook of we ze in de toekomst met volledig groene stroom kunnen laden en of we andere diensten aan kunnen bieden, zoals een laadplaats voor andere boten”, vertelt Van Dijke.

Ook doet het bedrijf onderzoek naar de mogelijkheden om complete setjes van elektrische motor en accu ter verhuur aan te bieden. “Op die manier hoeven de huidige boten en sloepen op de Singel geen dure installatie aan te schaffen maar kunnen zij toch duurzaam door Breda varen.”

Met een volledig opgeladen accu kunnen de boten twaalf uur varen. Per boot kunnen er maximaal vijftig personen meevaren. Een rondvaart kost €7, kinderen tot vier jaar mogen voor de halve prijs mee. Aan boord komen headsets met informatie over de bezienswaardigheden tijdens de tocht voor internationale gasten. De schippers vertellen in het Nederlands alle ins en outs langs de route. "We verwachten hiermee een extra impuls te kunnen geven aan het dagtoerisme", besluit de ondernemer.

Op Hemelvaartsdag worden de boten gedoopt door Wethouder Paul de Beer. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief