Logo bredavandaag.nl
Een man bekijkt VR met een speciale bril voor een Samsung-telefoon.
Een man bekijkt VR met een speciale bril voor een Samsung-telefoon. (Maurizio Pesce/Flickr.com)

NHTV onderzoekt gebruik van virtual reality in lokaal en regionaal nieuws

  Economie

BREDA - Op welke manier heeft het gebruik van virtual reality (360 graden films) effect op hoe volgers van regionaal en lokaal nieuws het nieuws consumeren? Dat proberen onderzoekers van NHTV University of Applied Sciences te achterhalen in het project Virgin.


NHTV heeft daarvoor de samenwerking gezocht met BredaVandaag als lokale nieuwssite en Omroep Brabant als regionaal nieuwsmedium. Het onderzoek is een primeur. “Er is tot op heden wereldwijd nog geen onderzoek gedaan naar gebruik van virtual reality (VR) bij lokale en regionale media”, geeft professor ‘Digital Media Concepts’ Marnix Gisbergen aan, die samen met docent en onderzoeker Miruna Doicaru het onderzoek gaat leiden.

Tijdens het project Virgin - dat staat voor Virtual Reality Regional News - gaan journalisten van beide media als ook jongeren zelf (user generated VR news) verschillende VR items produceren, van heel lokaal tot regionaal. Naast onderzoeken op welke manier het nieuws wordt geconsumeerd, willen NHTV en beide media ook duidelijk krijgen wat er komt kijken bij het maken van VR voor nieuws. Gisbergen: “Ook daarvan zijn geen relevante voorbeelden, er is geen research gedaan naar lokaal en regionaal VR nieuws.”

Wereldwijd zijn vooral grote mediapartijen bezig met het produceren van VR. “De New York Times maakt dagelijks met een speciale VR-afdeling producties, die gratis beschikbaar zijn.” Op welke manier de VR-producties onder de aandacht van bezoekers en lezers gebracht gaan worden voor het onderzoek is nog niet bekend.

Het onderzoek dat mede gefinancierd is door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SiA (KIEM-hbo subsidie) start deze zomer en duurt een jaar.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief