Logo bredavandaag.nl
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs
De bouw aan 123 Sprong vordert gestaag. Begin juli gingen veertien woningen in de verkoop. foto Wijnand Nijs

Corporaties boos: ‘Nieuwe belastingmaatregel remt investering in huurwoningen’

  Economie

BREDA - Een nieuwe belastingmaatregel die mogelijk binnenkort wordt ingevoerd, kan voor de Bredase woningcorporaties grote gevolgen hebben. Door die maatregel zou twintig procent van de huurinkomsten naar het Rijk gaan. “Daardoor kunnen wij veel minder investeren in de stad dan we zouden willen”, geeft een woordvoerder namens de drie Bredase corporaties aan.


De Bredase woningcorporaties Alwel, Laurentius Wonen en WonenBreburg stuurden woensdag een brandmail naar het Bredase college van burgemeester en wethouders, de raad en betrokken ambtenaren.

De exacte gevolgen van de nieuw belastingmaatregel ATAD, dat staat voor Anti Tax Avoidance Directive, moeten nog doorgerekend worden, geeft de woordvoerder aan. De verwachting is dat het bedrag aan belasting verdubbelt van ongeveer vijftig naar honderd euro per huurder per maand. “Hoewel de precieze impact nog niet duidelijk is, schatten wij in dat de Bredase woningcorporaties dan jaarlijks 25 miljoen belasting moeten gaan betalen. Dat is twintig procent van de huurinkomsten. Dat is geld dat we niet kunnen investeren in nieuwbouw, onderhoud of verduurzamen van onze woningen.”

Ook al gaat het om een landelijke maatregel, hopen de corporaties op steun van de lokale politiek. “Zij kunnen duidelijk maken aan hun netwerk dat deze belasting niet moet worden doorgevoerd”, vertelt de woordvoerder.

Bestuursvoorzitter Hans Pars van WonenBreburg legt in een persverklaring de link tussen de af te schaffen dividendbelasting en deze maatregel: “We schatten dat alleen ATAD woningcorporaties in Nederland al zo’n 300 miljoen euro per jaar gaat kosten Het verlagen van de belastingen voor multinationals wordt zo opgebracht door woningzoekenden en corporatiehuurders.”

De gevolgen voor de corporaties van ATAD zijn volgens de corporaties een ongewild bijeffect. De maatregel is bedoeld om het ontwijken van van vennootschapsbelasting door internationale bedrijven te voorkomen door leningen minder aftrekbaar te maken. “Maar dat gaat niet op voor corporaties”, aldus de woordvoerder.

Als gevolg van de maatregel zouden corporaties landelijk zo’n 67.000 minder nieuwe huurwoningen kunnen bouwen of 100.000 huizen minder renoveren tot heel energiezuinige woningen. Pars: “De overheid onttrekt hiermee veel geld aan de sociale huisvesting, een maatschappelijke voorziening, en doet daarmee huurders en woningzoekenden tekort.”

De belastingmaatregel is niet de enige hobbel die de corporaties in Breda moeten nemen. Eerder stuurden ze een mail naar de formateur over de beschikbaarheid van rond voor de bouw van betaalbare woningen.  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief