BRO: Geen ruimte voor winkels op P5 NAC | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Rat Verlegh-stadion, 27 juli 2016
Rat Verlegh-stadion, 27 juli 2016 (Stadsfotograaf Breda)

BRO: Geen ruimte voor winkels op P5 NAC

  Economie

BREDA - Onderzoeksbureau BRO ziet geen ruimte voor winkels op P5 bij NAC. Dat blijkt uit het rapport dat wethouder Boaz Adank deze dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.


BRO voerde het onderzoek uit in opdracht van de gemeente naar aanleiding van de plannen van potentiële kopers van het NAC-stadion. Die wilden grote sportzaken vestigen naast het stadion als voorwaarde voor aankoop van het stadion.

BRO oordeelt dat er geen ruimte is in de Bredase detailhandel voor de grootschalige sportzaak van ongeveer. 5.000 m2 van Daka Sport en nog eens 5.000 m2 aan speciaalzaken op het gebied van onder meer golf, tennis, hockey. Het bureau geeft het advies af te zien van welke detailhandelsontwikkeling bij het NAC-stadion dan ook. Daarnaast bevat het rapport het advies om detailhandelsinitiatieven in de niet-dagelijkse sector te laten landen in de binnenstad als het gaat om recreatieve winkels en de woonboulevard als het gaat om branche ‘in en om huis’.

Detailhandelsinitiatieven in de sport zouden wat betreft BRO in de binnenstad moeten worden gehuisvest of in tweede instantie op Breepark, waar ook Decathlon al is gevestigd. Detail in de dagelijkse sector hoort volgens het rapport in de wijkcentra. “Omwille van versterking van de leefbaarheid en evenwichtige consumentenverzorging in de wijken en buurten.”

Het oordeel over de mogelijkheden bij P5 en NAC voor winkels laat niks aan duidelijkheid te wensen over. “Marktruimte voor detailhandel moet ingezet worden op die plekken waarmee de stad het verschil kan maken: de binnenstad en de woonboulevard. Met de binnenstad kan Breda inspelen op het veranderend consumentengedrag: mensen trekken naar prettige en interessante verblijfsgebieden met een mix aan functies en evenementen”, zo valt te lezen in het rapport.

“Ook met een helder gepresenteerde en geprofileerde woonboulevard kan Breda dit doen op doelgericht vlak. Die kansen zijn er niet bij het stadion: dit gebied zal door geen enkele uitbreiding een eenduidig herkenbaar profiel krijgen, dat zich kan meten met de binnenstad of de woonboulevard. Het gebied ontbreekt het aan verblijfswaarde en kwaliteit, die slechts in beperkte mate kan worden versterkt door de toevoeging van detailhandel en/of leisure.”

SP-fractievoorzitter Bas Maes ziet in het rapport een 'bevestiging van wat winkeliers en inwoners van de binnenstad en omliggende wijken al lang wisten'. "Nog meer winkels bij Stada Stores is bouwen voor de leegstand en zou genadeklap betekenen voor veel wijkwinkelcentra", laat hij weten. "Hopelijk nemen ook partijen die geen kwaad zagen in meer winkels zolang het maar thematisch of aanvullend was zoals VVD en D66, dit advies ter harte."

Het rapport wordt in een van de komende weken besproken in de gemeenteraad.