Logo bredavandaag.nl
Tooske Brouwers en Corrie Vissers in de Emmauswinkel aan de Haagdijk.
Tooske Brouwers en Corrie Vissers in de Emmauswinkel aan de Haagdijk. (Wijnand Nijs)

Emmaus Haagdijk gaat dicht; 'winkelmeisjes' Corrie en Tooske laten een traantje

  Economie

BREDA - Een grote theekan en een grote koffiekan staan op de 'stamtafel' achterin de winkel van Emmaus aan de Haagdijk. Winkeldames Corrie Vissers (85) en Tooske Brouwers (74) drinken een bakkie. Onderdeel van het werk. "We zijn net het buurthuis van de Haagdijk", beaamt Tooske. Nog even. Want 2 juni sluit de winkel na zo'n 35 jaar geschiedenis op de Haagdijk.


Het is druk in de winkel deze middag. "Komt door de uitverkoop", licht Tooske toe. "Vroeger was het altijd zo druk." Maar dat is al lang niet meer. "De mensen verkopen hun tweedehands kleding tegenwoordig zelf, via Marktplaats enzo", weet Corrie. "Vroeger hadden we wel veertig zakken kleding achter dat gordijn staan", wijst ze naar het trapgat in het midden van de winkel. "Moesten we er een schot voor zetten, anders viel het zo de winkel in."

'Ons winkeltje'
Klant Nico scharrelt intussen langs de kledingrekken. Hij past een blauw jasje. "Staat je goed", zegt Tooske. Het kan ook de goedkeuring van Corrie verkrijgen. "Wij zeggen altijd eerlijk wat we ergens van vinden", vertelt Tooske even later. Een andere klant beaamt dat. "En Corrie geeft je advies over of iets ingenomen moet worden als het niet helemaal past." Corrie: "Dat vind ik nou zo leuk om te horen, mijn hele dag is goed."

Bijna zeventien jaar hebben Tooske en Corrie samen gewerkt in de winkel aan de Haagdijk 264. "Het voelt alsof het ons winkeltje is", zegt Corrie, die al meer dan 25 jaar in de winkel staat. Tegenwoordig doet ze als voormalige coupeuse alleen de kleding. Sorteren, beprijzen, uitzoeken of het nog in orde is. Vroeger deed ze ook de schoenen en de hoeden. "Maar ik word ook een dagje ouder inmiddels."

De dames vonden Emmaus op een zelfde moment in hun leven, kort na het overlijden van hun echtgenoot. "Ik wou wat doen, toen kwam ik hier binnengelopen en zei Piet, de beheerder van toen, probeer het eens", vertelt Corrie. Ook Tooske liep de winkel in na het overlijden van haar man. "Ik was net in de vut, dat kon toen nog en ik kwam wat spullen brengen. Ik had ook terug kunnen gaan naar de HEMA, waar ik cheffin was, maar ik ben hier een middagje gaan werken."

Harry Potter
Een andere oude bekende scharrelt inmiddels rond. "Dat vind ik toch zo leuk, dat u uw moeder hebt meegenomen", zegt Corrie tegen een man met zijn hoogbejaarde moeder in een rolstoel. Hij tikt een boek op de kop. Harry Potter. "Voor vrienden in Duitsland, de Engelse versie." Even later past hij een blouse en scharrelt hij tussen de andere spulletjes. "Alles is voor de helft", benadrukken de 'winkelmeisjes' haast in koor.

De kleding komt tegenwoordig via Emmaus Langeweg, waar het gesorteerd wordt. Daarvoor kwam het direct in Breda. Of bij Tooske of Corrie thuis. "Mijn gang stond dikwijls vol met spulletjes. Kwamen buren afgeven", vertelt Corrie. Dat werd dan later opgehaald. Ook Tooskes huis fungeerde als informeel inzamelpunt. "Als mensen spulletjes over hadden van een rommelmarkt. Dan had ik weer een volle auto."

De winkel staat nu nog stampvol. Nog wel. In de rekken hangen de kledingstukken te wachten op nieuwe eigenaren, die daarmee ook de goede werken van de Emmaus steunen. In haar jaren zag Corrie heel wat voorbij komen. "Meer dan een miljoen kledingstukken heb ik in mijn handen gehad, heeft de beheerder berekend. Vooral vroeger zaten daar bijzondere stukken bij, bruidsjurken of galajurken."

De nieuwe manier waarop mensen met tweedehands spullen omgaan heeft dat veranderd. De winkel is daardoor niet meer rendabel. Tot groot verdriet van Tooske en Corrie. "Ik kan wel janken", zegt de laatste. "Ik probeer er maar niet aan te denken. De winkel is mijn lust en mijn leven."

Tot 2 juni is de winkel aan de Haagdijk geopend vanaf woensdag. Daarna moeten de vaste klanten naar de Veilingkade, waar Emmaus gewoon doorgaat met de verkoop.

Corrie en Tooske sluiten dan een periode af. "Het is tijd voor wat anders", besluit de laatste. 

Corrie Vissers, haar dochter Ans en Tooske Brouwers in de Emmauswinkel aan de Haagdijk. foto Wijnand Nijs


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief