De aanwas van koks neemt de komende jaren niet toe.
De aanwas van koks neemt de komende jaren niet toe. Foto: Franklin Heijnen/Flickr.com

'Reken niet op extra aanwas koks'

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Reken er niet op dat de horecaopleidingen de komende jaar substantieel meer koks afleveren. Dat zegt directeur horeca van de Rooi Pannen Bernadette van de Laak in een reactie op het schreeuwend tekort aan geschoold horecapersoneel.

Dat komt niet door de afnemende belangstelling voor het vak, komend jaar starten er weer 75 studenten aan de opleiding in Breda. "Maar dat is ook gewoon een gevolg van de demografische ontwikkeling, dat zie je bij alle opleidingen", geeft ze aan. Volgens haar liggen er voor de horeca kansen op het behoud van personeel. "Je ziet dat veel werknemers in de horeca tussen hun 30e en 35e uitstromen omdat ze het te zwaar vinden."

Niet zes keer tien uur
Ook bij de jongeren speelt dat al. "De huidige generatie gaat niet voor een baan waarin verwacht wordt dat je zes keer tien uur werkt. Die willen hun aandacht verdelen onder werk, gezin en vrije tijd. Dat ga je als branche niet meer omdraaien, dat kun je ook niet afdwingen, want dan raak je ze zeker kwijt", stelt ze.

Van de Laak ziet ook dat horecaondernemers mee veranderen. "Dat bleek onder andere tijdens een bijeenkomst die we als opleidingen Horeca van De Rooi Pannen organiseerden waarbij we ondernemers en leerlingen in gesprek brachten met elkaar. Het bedrijfsleven is echt aan het bewegen om jonge medewerkers te binden."

Gesprek van de dag
Volgens de directeur van de Bredase horecaopleiding is het tekort aan personeel niet van de ene op de andere dag geregeld. "Maar het is mooi dat de discussie er is. We kunnen veel leren met en van elkaar. Het onderwerp is het gesprek van de dag in de sector."