Logo bredavandaag.nl
De Spa Wellness aan de rand van Breda in aanbouw.
De Spa Wellness aan de rand van Breda in aanbouw. (Foto: Wijnand Nijs)

Grootste saunacomplex Zuid-Nederland komt bij Breda

  Economie

BREDA - Sauna-liefhebbers uit Breda kunnen als het goed is vanaf december terecht in een nieuw saunacomplex tussen Breda en Oosterhout. Op een terrein van 20.000 vierkante meter bouwen initiatiefnemers André Meerhoff en Twan Veraa aan wat het grootste spa-wellnesscomplex van Zuid-Nederland moet worden.


Sinds januari wordt er met man en macht gebouwd aan een complex dat onvergelijkbaar is met wat er elders in het land aan Spa’s te vinden is. “De ligging naast de golfbaan en bij de 84 recreatievilla’s die in aanbouw zijn, is uniek”, geeft Meerhoff aan. Samen met Veraa bouwde hij al acht saunacomplexen in het land. “De zoektocht naar de ultieme Spa stopt hier. Dit is hem”, zegt de trotse ondernemer, die in het verleden al op verschillende plekken in Breda plannen had voor een wellnesscomplex.


Honderdduizend gasten

Dagelijks verwachten de ondernemers maximaal driehonderd gasten tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 23.00 uur ‘s avonds. Jaarlijks zijn dat er tussen de tachtig- en honderdduizend. Tussen de bomen aan de Salesdreef door kun je in de verte de Grote Kerk zien, maar officieel ligt het complex op het grondgebied van Oosterhout. “Ik geloof dat de gemeentegrens over het terrein loopt”, vertelt Meerhoff na een rondleiding.

Het complex biedt straks werk aan zo’n 35 tot 40 voltijdsbanen. “Maar ik denk dat er straks zo’n negentig mensen werkzaam zijn”, vertelt Bart Veraa, die samen met John Pasveer, voormalig ondernemer in onder meer de fysiotherapie, de leiding krijgt over het complex. Als zoon van mede-initiatiefnemer Twan én als voormalig manager van SpaSense kent hij de klappen van de zweep.

Van jongs af aan heeft Veraa  zo’n beetje alle functies in het saunabedrijf doorlopen, van schoonmaker tot afwasser en medewerker technische dienst. Hij weet ook waarvoor gasten komen, bijvoorbeeld als ze willen dineren. “De saunakeuken is anders dan een restaurantkeuken. Gasten van een Spa willen weer snel die cabine in. En je moet zorgen dat je voor iedereen wat hebt, van advocaat tot pompbediende.”

Veraa runt straks meerdere bedrijven tegelijkertijd, onderstreept Meerhoff. “Een restaurant, een café en een sauna waar massages en beautybehandelingen worden gegeven.” Dat is goed te zien bij het in aanbouw zijnde wellnesscentrum. Meerhoff raakt niet uitgepraat tijdens de rondleiding. Belangrijk: “We willen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dat doen we door rust en ruimte te bieden.” Hij wijst op verschillende plaatsen op de nissen waar badjassen kunnen worden opgehangen. “Dat zorg voor een rustige uitstraling.”

Mindfullnesscabine
Het complex kent straks een Himalaya zoutsteen-cabine, vijf saunacabines met onder andere open haard en waterval, een mindfullnesscabine, stoombaden, Rasul en Hamam en cooling down met warme en koude doorloopbaden, caldarium, whirlpools en een groot zwembad waar bezoekers ook van binnen naar buiten kunnen zwemmen. Aan de rand van de tuin komt een losstaande sauna, die net als enkele van de andere sauna’s, geschikt is voor opgietingen. Die sauna staat aan de oever van een honderd meter lange vijver met wandelpaden erom heen.

De Spa One krijgt ook een zenmaster. Digitaal weliswaar, maar toch. “Op de eerste verdieping hebben we een ruimte voor meditatie en voor mindfulness. Daar kun je instructies krijgen van een zenmaster die je uitlegt wat je kunt doen”, legt Meerhoff uit. Op de eerste verdieping, zonder uitzicht op de sauna zelf, is ook een in Engelse sfeer ingerichte bibliotheek. “Daar kunnen mensen hun mobiel of tablet in een kluisje bewaren en opladen en hem even gebruiken”, vertelt hij. “Op die manier spelen we in op de realiteit: namelijk dat gasten toch even die telefoon willen checken. Dat kan dan op een plaats waarbij ze de privacy van andere gasten geen geweld aan doen.” Over privacy gesproken, camera’s… “Die zijn er alleen bij de receptie, verder niet.”

Eigen energiecentrale

Zo’n enorm complex, dat zal wel energie vreten? Dat klopt. “Maar we wekken onze energie zelf op met zo’n zeshonderd zonnepanelen op het dak en met pelletkachels waarmee de voor de warmte zorgen”, legt Meerhoff uit. Het pand wordt duurzaam gebouwd en extra geïsoleerd. “Dat doen we voor onszelf, maar ook omdat we dit belangrijk vinden. Het was bijvoorbeeld veel goedkoper geweest standaard cv-ketels aan te schaffen in plaats van die pelletkachels. Het gebouw moet straks een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) hebben van 0.”

Dan roept de bouw weer. “We zullen de tijd de komende vier maanden goed moeten gebruiken”, besluit Meerhoff lachend.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief