'Een kwestie van pappen en nathouden.'
'Een kwestie van pappen en nathouden.' Foto: Guus Arnouts

Deuren open, Red Bull en voetenbadjes: Breda buigt met de hitte mee

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - ‘Pfoeh, die hitte’. Wellicht een dagelijks gehoorde opmerking, maar wat voor invloed heeft het weer op de dagelijkse bezigheden en werkzaamheden van Bredanaars? Aanpassen en jezelf niet te druk maken, zo blijkt.
 

“Airco’s, ja die verkopen we wel goed met dit weer. En ventilators natuurlijk.” Bij Witgoedspecialst van Rooij aan de Nieuw Ginnekenstraat lopen de zaken gemoedelijk. “Je ziet toch altijd een een kleine stijging in de verkoop van koelsystemen in de zomer. Maar dat is logisch”, aldus een verkoper. Of het in de zaak zelf een beetje uit te houden is? “Ik heb hier genoeg airco’s staan, maar geen enkele is er aangesloten”, lacht hij. “Nee joh, met de deuren open waait het hier lekker door. Het is prima uit te houden.” Op het gebied van verkoelingsnieuwigheden is het dit jaar ook rustig: “Er zijn geen spectaculaire modellen.”

Plantjes
Waar anders gedijt de inboedel beter met dit weer dan in een tropische plantenwinkel? Op de stoep voor Enrw Trading B.V. aan de Haagweg struikel je haast over de tuinslangen. “We besproeien de planten de hele dag, het is een kwestie van pappen en nathouden hè”, vertelt eigenaar René. In de winkel staan allerlei exotische plantensoorten als bananenbomen, peperplanten en orchideeën. Het zijn volgens René vooral de eenjarige perkplanten die niet tegen de hitte kunnen. Bloemen veelal, waaronder lobelia’s. “Tropische planten kunnen normaal wel zo’n 25 tot 30 graden celcius aan.” Mocht er dan onverhoopt toch een plantje slap gaan hangen of zelfs lichtelijk verschroeien, dan heeft René wel een opmerkelijke tip: “Oh, dan kun je er een beetje Red Bull bijgieten”, vertelt hij met een knipoog. “Klinkt gek, maar dan staan ze zo weer overeind.”

Stoffig
“Wol? Nee, dat is niet zo handig om aan te trekken met dit weer”, lacht Lilian van De Stoffenkraam. “Natuurlijke stoffen zijn zeker aan te raden, maar kies in ieder geval voor katoen of linnen en zeker niet voor krap zittende stof.” De hitte lijkt verder weinig invloed op de stoffenbusiness te hebben. “Mensen komen toch wel langs voor hun stofjes hoor, in de vakantie hebben ze meer tijd om ermee aan de slag te gaan.”

Hitteprotocol
In de woonzorgcentra van Surplus, voorheen Stichting Elisabeth, liggen de hitteprotocollen al klaar. “Eten, drinken, dagelijkse verzorging en de woon- en leefomgeving worden onder andere extra in de gaten gehouden”, aldus een woordvoerster. “Uiteraard hebben wij verkoelende activiteiten gepland: ijsjes, poedelen in zwembadjes of voetenbadjes. En zijn er bewoners die lekker genieten van een drankje onder hun parasol.” Per locatie krijgt de zorginstelling naar wat de bewoner wil. “De wens van hem of haar is leidend.” Zijn er dan ook ouderen die wél graag buiten komen? “Ja, natuurlijk. Het advies aan hen is om tijdens 11.00 en 15.00 uur de zon te mijden en altijd gebruik te maken van goede zonnebrand en voldoende te drinken.” Voor zover bekend wordt er voorlopig nog niets gecanceld door de hitte. Bewoners worden wel voorzien van advies en diverse extra maatregelen worden ingezet maar de keuze is altijd aan hen, aldus de woordvoerster.