Een stint in volle glorie.
Een stint in volle glorie. Foto: Flickr.com/FaceMePLS

Sinds deze week: elektrische postbezorging in Breda

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - Misschien zijn ze je al eens opgevallen? Sinds maandag rijden er in Breda elektrische post-bakfietsen en stints (elektrische karretjes) rond. De zuinige fietsen zijn een nieuw initiatief van PostNL om de uitstoot van CO2 in de postsector te verminderen.

Volgens Ellen Talsma van PostNL worden sinds maandag elke dag 6 autoritten vervangen door duurzame bezorging met de bakfietsen en stints. "Dit betekent ruim 360 uitstootvrije kilometers per dag en een vermindering van bijna 22.500 kilogram CO2-uitstoot per jaar." 

Fietsoverslagpunt
In de Brouwmeesterstraat is bovendien een speciaal fietsoverslagpunt aangelegd vanwaaruit wordt bezorgd, aldus Talsma. "Met deze elektrische bakfietsen en stints halen en brengen we zakelijke post en pakketten van en naar bedrijven en worden ruim 50 brievenbussen in de stad geleegd. Later dit jaar bezorgen we ook een deel van de pakketten in de avond met de elektrische bakfiets en stint." De elektrische vervoersmiddelen blijk in drukke binnensteden vaak ook effectiever en sneller te zijn dan een auto. 

Uitstootvrij
PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek.