Afbeelding

'Windmolenpark A16 houdt te weinig rekening met natuur'

Door: Mura Kuijpers Economie

BREDA - Het plan om een windmolenpark aan te leggen langs de A16 houdt te weinig rekening met de effecten op de natuur. Zo moet er beter gekeken worden naar de gevolgen voor vogels en vleermuizen.

Dat blijkt uit het rapport van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Die commissie is over het algemeen erg positief over het windmolenpark. “Het rapport bevat veel nuttige informatie over de milieugevolgen van het plan”, stelt ze. “Er is op een goede wijze gezocht naar de beste locaties voor windenergie met de minste effecten op leefklimaat, landschap en natuur.” Door een digitaal interactief rapport is daarnaast ‘de informatie over de milieugevolgen beter toegankelijk’.

Enig probleem dat de commissie daarbij aanstreept is dat er voornamelijk rekening is gehouden met de gevolgen voor omwonenden en woonkernen; met name wat geluidshinder betreft. “De effecten op de natuur vragen echter nog aandacht. Doordat vogels en vleermuizen in aanvaring komen met de windturbines is namelijk een stilstandvoorziening nodig om te veel natuurschade te voorkomen.”

Dat is nog niet beschreven in het rapport. De provincie heeft aangegeven deze informatie aan te vullen, waarna de Commissie dit opnieuw beoordeelt.

Het plan is dat er op de A16 tussen Moerdijk en Hazeldonk 29 windmolens gebouwd worden. Als alles volgens plan verloopt zijn de windmolens eind 2020 in gebruik.