Het Klooster Breda
Het Klooster Breda Foto: Merijn Harkx

Nieuw in Breda: slapen en ontbijten als een echte pater

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - Voel je je aangetrokken tot spirituele sferen of ben je gewoon benieuwd hoe het is om in een klooster te slapen? Dat kan vanaf nu in Breda. In Het Klooster Breda aan de Schorsmolenstraat waan je je voor enkele dagen of desgewenst langer een echte pater. 

Op de nieuwe bedden na zijn de cellen helemaal identiek aan zoals de paters er vroeger leefden, vertelt Merijn Harkx. "Ook heeft iedere kamer een naamplaatje aan de deur, zo kun je bijvoorbeeld in  de kamer van pater 'Engelbertus' slapen." Dat klooster-gevoel is bewust behouden en aangezien het pand een rijksmonument is, mag er niet zo veel aan veranderd worden. "We hebben drie eenpersoonskamer en vier tweepersoonskamers. Het is mogelijk om enkele nachten of zelfs een paar weken te reserveren. Ideaal voor toeristen die wat langer in of rond Breda blijven of de regio willen verkennen." Goed, en dat ontbijtje? Paters staan natuurlijk niet bekend om hun luxe. "Dat klopt", lacht Harkx. "Maar het ontbijt is bij ons goed verzorgd met alles erop en eraan. Geen water en brood dus." 

Net als toen
Overnachten is één van de faciliteiten die mogelijk zijn in het oude klooster, legt Harkx uit. "Er komen hier sowieso al mensen om te mediteren, maar ook vergaderingen in de oude werkkamers of de eetzaal is mogelijk. En nu kun je dus een vergaderweekend inplannen." Op de langere termijn wil het klooster een Emmaus Stichting worden zodat alle opbrengsten naar het goede doel gaan, vertelt hij. In het klooster zelf zal je niet al te gekke dingen tegenkomen. "Het blijft een plek van rust." 

In 2014 verlieten de laatste paters Kapucijnen het klooster nadat zij hier 124 jaar lang thuis waren. Inmiddels wonen er ex-daklozen in een leef- en werkgemeenschap die ook meehelpen in de herberg.


 

Eén van de kamers van Residentie Herberg Het Klooster Breda