Een hotelkamer.
Een hotelkamer. ((archief))

‘Veel onwetendheid bij pandeigenaren rond verhuur AirBnB’

  Economie

BREDA - Veel eigenaren van een appartement ontbreekt het aan kennis over regels rond verhuur van hun woning via AirBnB. Daarnaast is er in Breda geen beleid rondom AirBnB. Ten onrechte, denkt appartementsrechtadvocaat Yvonne van Ballegooijen. Dinsdagmiddag houdt zij een seminar over het onderwerp.


Van Ballegooijen werd getriggerd door problemen in de rest van het land. Later had ze het erover met Päivi Hagedoorn van Hotel Nassau over het aandeel van AirBnB in Breda. “Nu is dat nog twee tot drie procent, maar het hotelwezen verwacht dat dit in 2020 aanzienlijk meer is.”

Dat brengt mogelijk problemen met zich mee, weet de Bredase advocate. Niet alleen bij buren die zich geconfronteerd zien met rolkoffers die dagelijks door de gangen rollen, maar ook bij eigenaren van een appartement. “Vaak is er onwetendheid dat je toestemming nodig hebt van je mede-eigenaren. Het kan zelfs zo zijn dat het helemaal niet is toegestaan, omdat in de regels van de VvE een pensionverbod is opgenomen.”

Een snelle groei van het aantal AirBnB’s in Breda zou daarmee ook een snelle groei van het aantal problemen tussen medebewoners kunnen veroorzaken. “Buiten juridische noodzaak, is het natuurlijk ook gewoon netjes om de verhuur met je mede-eigenaren te bespreken. Het gaat om het woongenot.”

Dinsdagmiddag geeft Van Ballegooijen eerst uitleg over de juridische haken en ogen rondom AirBnB. Daarnaast gaat Hagedoorn met Jörn Fricke (Breda University of Applied Sciences en Manon Peters (VVD) de dialoog aan. “Ik hoop dat daar iets uitkomt, waarmee Breda verder kan”, geeft Van Ballegooijen aan. Haar standpunt is duidelijk. “Ik vind dat er duidelijke regels moeten komen, al is het om te beginnen alleen maar een Meldpunt voor overlast.”

Breda kan daarmee voorkomen dat later ingegrepen moet worden als er grote overlast blijkt te zijn, zoals nu in Amsterdam gebeurt, denkt ze. Het seminar begint dinsdag om 15.30 uur op Landgoed Bergvliet in Oosterhout. Aanmelden kan via Eventbrite.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief