De plaatsing van flexwoningen in Kesteren.
De plaatsing van flexwoningen in Kesteren.

Studenten BUAS maken plannen voor nieuwbouw

  Economie

BREDA - Zes studenten stedenbouw van de Breda University of Applied Sciences maken plannen voor nieuwbouw in Breda. De zes hopen samen met het Stadslab input te krijgen van onder meer bewoners tijdens een World Café.


De zes vormen een onderzoeksteam vanuit hun opleiding. “We kijken naar nieuwe woonvormen en woonconcepten”, vertelt student Wesley den Herder. “We willen daarom graag bewoners horen, omdat we nu het idee hebben dat ze er weinig bij betrokken worden.”

Tijdens de avond gaan bewoners in gesprek met professionals. “Mensen van woningcorporaties, ontwikkelaars en gemeente. Wij willen graag inspiratie opdoen om tot een ontwerp te komen.”

De studenten werken aan een plan voor drie wijken: Boeimeer, Geeren-noord en Kievitsloop. “Met de input willen we tot een concept komen dat past bij de wijk.” Den Herder erkent dat snelheid van bouwen een van de factoren is. “Maar niet de enige. het gaat ook om kwaliteit. Je wilt niet dat wat je nu bouwt, leegstaat over twintig jaar. Tijdelijkheid en flexibel wonen zijn wel aspecten waar we aan denken.”   

De student-onderzoekers constateerden dat het zowel jong als oud veel moeite kost om aan passende, betaalbare woonruimte te komen. Sociale huurwoningen zijn zo ongeveer ‘op’, net als koopwoningen tot ongeveer twee ton. Maar ook ‘middenhuur’-huizen (tot plm. € 1000 in de maand) of middeldure koop is nauwelijks of niet te vinden.

Het ‘world café’ wordt gehouden op 20 november in het BUAS-gebouw, Claudius Prinsenlaan 12, Breda. Aanvang: 19.00  Aanmelden kan via: kennislaburbanisme@gmail.com.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief