Gijs Huijben
Gijs Huijben (Foto: Ankie Nederlof)

Gijs Huijben nam de juwelierszaak van zijn vader over, nu stopt hij

  Economie

BREDA - Vijf jaar geleden nam Gijs Huijben de juwelierszaak aan de Wilhelminastraat over van zijn ouders in de hoop er tot zijn pensioen te werken. Maar het is voor hem niet gegaan zoals hij had gehoopt. De ‘Juwelier Hans Huijben’ stopt, alle sieraden zijn in de uitverkoop.


Er is volgens Huijben geen aanwijsbare reden waardoor het slecht gaat met de juwelierszaak. “Het is een combinatie van factoren”, legt hij uit. “Wij verkopen voornamelijk sieraden in het middensegment. Het dure en goedkope segment verkopen beter dan het middensegment. En we hebben veel concurrentie van internet. Wellicht dat dat ons heeft genekt. Maar het kan ook komen doordat ik toch niet zo goed ben in het ondernemersgedeelte, als ik dacht”, geeft hij toe.  

De winkel is 25 jaar geleden door de ouders van Gijs Huijben gestart. Vrijwel meteen daarna is hij bij zijn ouders in de zaak komen werken. Vijf jaar geleden werd het zijn zaak. “Dit had ik natuurlijk niet voor ogen, toen ik de zaak overnam”, zegt hij. De beslissing om de winkel te sluiten viel hem dan ook zwaar. Hij heeft dit in overleg gedaan met zijn vader en zijn eigen gezin.

Op de mededeling dat hij met de winkel stopt, krijgt Huijben veel reacties. “Veel mensen komen gewoon even in de winkel om te zeggen hoe jammer ze het vinden. Maar ook onder het bericht op mijn Facebook krijg ik veel positieve reacties. Dat is echt hartverwarmend”, vertelt hij. “Ik wist niet dat zoveel mensen begaan waren met mij. Ik heb zelfs al een paar aanbiedingen voor een nieuwe baan. Dat doet me heel veel.”

Tot 31 december is de juwelier geopend. Alle sieraden ‘zijn goedkoper dan op internet’. Op de uitverkoop komen veel mensen af die normaal misschien niet gekomen waren, maar daar heeft Huijben geen problemen mee. “Dat vind ik alleen maar fijn. We helpen er elkaar alleen maar mee. Ik wil het graag positief afsluiten. Iedereen moet nog steeds met een blij gevoel naar huis gaan.”