Een sfeerimpressie van hoe de nieuwe woningen eruit zouden kunnen gaan zien. Uiteindelijk maakt een ontwikkelaar een ontwerp.
Een sfeerimpressie van hoe de nieuwe woningen eruit zouden kunnen gaan zien. Uiteindelijk maakt een ontwikkelaar een ontwerp. (Foto: WonenBreburg)

Plan WonenBreburg voor 78 koopwoningen in Heuvel

  Economie

BREDA - WonenBreburg heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor het bouwen van 78 grondgebonden koopwoningen in de omgeving van de Montessoristraat.


Het gaat om een braakliggende locatie ten westen van het Dr. Struyckenplein, waar voorheen 150 sociale huurwoningen stonden. Het verzoek voldoet niet aan de regels van het geldende bestemmingsplan Heuvel uit 2008, aldus de gemeente. Daarom heeft de gemeente een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het ontwerp daarvan ligt vanaf 19 november 2018 ter inzage. Tot en met 27 december kunnen belanghebbenden bezwaar maken.

“Het nieuwe plan is onderdeel van stedelijke vernieuwing in de Heuvel”, aldus de gemeente. De appartementen die eerder gesloopt zijn, ‘waren in zeer slechte staat, klein en slecht geïsoleerd’. Dat er nu gekozen wordt voor koopwoningen past volgens de gemeente en WonenBreburg in de vraag naar koopwoningen in Breda.

De SP is kritisch op de plannen. “Zeker is er behoefte aan meer dan alleen sociale huur. Maar terwijl er vooralsnog alleen sociale huur verdwijnt, schieten de projecten met woningen voor de 'happy few' als paddestoelen uit de grond”, geeft fractievoorzitter Bas Maes aan. “Er wordt vooral gebouwd voor de achterban van dit VVD-college met een hoog inkomen. Maar wie bouwt er voor de 90% van Breda die dat niet kan betalen? Vooralsnog helemaal niemand.”

De keuze voor koopwoningen is echter al lang geleden gemaakt, geeft WonenBreburg-woordvoerder Eva Boon aan. “De beslissing om hier geen sociale huur te bouwen is gemaakt in overleg met de gemeente en past in de wijkvisie. Daarin is bepaald dat er gedifferentieerd eigenaarschap moet komen in de wijk, er is daar al veel sociale huur.:”

Tussen de nieuwe woningen komt veel groen en een parkachtige doorgang. Als het bestemmingsplan definitief is, verkoopt WonenBreburg de grond aan een projectontwikkelaar die de woningen gaat bouwen. Wie dat gaat worden, is nog niet duidelijk. “De plaatjes die getoond worden, geven daarom alleen een idee van de sfeer.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief