Burgemeester Depla op het podium bij de slotmanifestatie van We Are Food.
Burgemeester Depla op het podium bij de slotmanifestatie van We Are Food. (Foto: Robbert Temmen)

We Are Food campagne na tien maanden afgesloten in De Teruggave

  economie

BREDA- Met een bijeenkomst in De Teruggave in Breda is maandag de provinciale campagne We Are Food afgesloten. Tien maanden lang was Brabant een van de Europese Regio’s van de Gastronomie.


De campagne zette tien maanden lang telkens één actueel food thema in de spotlights, die aangedragen werden door Brabantse food-ondernemers, consumenten, zorgprofessionals en studenten.  Verspilling, voedsel van eigen grond, gezondheid, het nieuwe boeren, de community, samenwerking, data en het sociale element waren enkele thema’s van dit jaar.  

Burgemeester Paul Depla en Gedeputeerde Anne-Marie Spierings waren aanwezig bij het slotevent. “Het mooie van We Are Food is dat het een initiatief is voor heel Noord-Brabant. West- en Oost-Brabant hebben samen het verschil gemaakt”, vertelde Depla.

Naast het terugblikken op de hoofdrolspelers werden er ook prijzen uitgereikt. De tiende maand was de maand van de Brabantse gastvrijheid. Maar wat is die Brabantse gastvrijheid eigenlijk? “Wanneer je in Brabant in een restaurant of café zit, dan zit je in het verlengde van de huiskamer van de eigenaar. Het personeel gaat laagdrempelig met elkaar om en neemt de tijd voor hun gasten. Je krijgt in Brabant het gevoel dat je echt een gast bent in iemand eigen huis en niet zomaar een klant die geld oplevert”, stelde Bert Smit van Breda University of Applied Sciences.  

Uit 143 aanmeldingen heeft de jury uiteindelijk een winnaar gekozen. De Auberge du Bonheur uit Tilburg heeft de Brabantse Gastvrijheid Award 2018 gewonnen.

Anne-Marie Spierings gaf  in haar toespraak aan dat er enorm veel energie is vrijgekomen door We Are Food. Zij stelde dat het zonde zou zijn er nu mee te stoppen. “Maar dat kan de provincie niet alleen, daar is de hulp van het bedrijfsleven ook voor nodig. Als overheid heb je altijd een zweem van politiek om je, terwijl dat dit breed gedragen zou moeten worden.”

Vanaf volgend jaar wordt de Food Award Brabant jaarlijks uitgereikt. De lancering hiervan is in februari 2019.