De entree van de containerbar.
De entree van de containerbar. (Foto: XXL Events)

Waar komt deze Containerbar (nu De Faam afvalt als locatie)?

  Economie

BREDA - Jacco Grinwis en Yan de Hoogh weten zeker dat er in Breda behoefte is aan een wat rauwere horecalocatie waar van alles georganiseerd kan worden. Daarom ontwierpen ze gezamenlijk een plan voor de Containerbar. Hun droomlocatie de Faam valt echter af. Nu zoeken ze verder naar een andere plek.


“Dat ligt niet aan De Faam, of aan de gemeente”, voegt Grinwis meteen toe. “Wij hadden de toestemming al.” Waarom dan toch niet begonnen? “We hadden nog 2,5 jaar daar kunnen huren en daarmee kwamen we niet uit om onze investering terug te verdienen.”

Het is een teleurstelling voor Grinwis (XXL Events) en De Hoogh (YOT Design). “We zijn zeker 2,5 jaar bezig geweest met de voorbereidingen”, geven de twee aan. Die begonnen al eerder. “We kenden elkaar al uit de stad en bleken met ongeveer hetzelfde plan te lopen”, geeft De Hoogh aan.

Industriële plek
“Wij denken dat er behoefte is aan een industriële plek waar dertigers zoals wij kunnen uitgaan”, geeft Grinwis aan. “Je ziet het bij onze vrienden, die blijven even hangen na hun studie, maar trekken dan weg naar steden waar meer te doen is.”

Ondanks de achtergrond van Grinwis, die met XXL Events festivals als onder meer Duikboot organiseert, moet de Containerbar geen festivallocatie worden. “Maar een plek waar je wat kunt drinken en eten en waar we van alles kunnen organiseren, van een tafeltennistoernooi tot exposities en filmavonden, maar ook yoga-lessen.”


Inspiratie
Inspiratie hebben de twee gehaald in andere steden. “Kijk wat er gebeurt in de spoorzone in Tilburg, dat mis je in Breda. Ook de Biergarten in Rotterdam is een inspiratiebron voor ons”, vertellen de twee.

Dat is te zien in het ontwerp, waar een aantal gestapelde zeecontainers samen het terrein begrenzen. Daarin is plek voor de bar, maar ook voor de keuken voor een restaurant onder een overkapping. “En we hebben de zittrap, geïnspireerd op de biergarten, waar mensen lekker wat kunnen drinken in de zon. Ook de uitkijktoren zou gaaf zijn.”  

Het plan ligt, inclusief bouwtekeningen, helemaal klaar. “In twee tot drie maanden zouden we het kunnen realiseren”, verwacht De Hoogh. Maar niet bij De Faam dus. “We zouden het super gaaf vinden om het op een andere plek te beginnen”, vult Grinwis aan. Maar waar? “Misschien zijn er wel plekken waar we terecht zouden kunnen, maar weten wij niet van het bestaan. Of zijn er ontwikkelaars die een locatie hebben.”

Vijf jaar
De voorwaarde, naast voldoende ruimte? “In elk geval vijf jaar dat we er kunnen zitten”, geven de twee aan. “Dat hebben we nodig om het terug te kunnen verdienen.”