Een impressie van 5Tracks aan de Stationslaan.
Een impressie van 5Tracks aan de Stationslaan. (Foto: Shift architecture urbanism)

Bouw 5Tracks start eind 2019, inclusief congrescentrum

  Economie

BREDA - De bouw van het uit drie gebouwen bestaande 5Tracks tussen station en gerechtsgebouw start uiterlijk eind 2019 of begin 2020. Dat werd duidelijk bij de ondertekening van de ontwikkel- en koopovereenkomst tussen de gemeente Breda en consortium 5tracks donderdagmiddag.


Het plan is na gesprekken met verschillende marktpartijen op verschillende punten aangepast. “Er komt een congrescentrum met een aantal zalen op de eerste verdieping van het gebouw waar ook het hotel komt”, licht architect Thijs van Bijsterveldt toe.

170 kamers
Het verzoek daartoe komt van de partij met wie gesproken wordt over het uitbaten van het 170 kamers tellende hotel. “Dat past ook helemaal bij het concept”, geeft Roderik van Houwelingen aan, die namens het consortium het project begeleidt. Daarbij wijst hij op het internationale karakter van het gebied. “Waarbij bedrijven een vestiging in Breda, Brussel en Amsterdam hebben. Dan kun je hier ontmoeten, vergaderen en weer weg.”

Een andere verandering is de rooftop bar. Die is geschrapt na het rondje langs de markt. “Maar dat betekent niet dat die niet later alsnog in het plan terecht kan komen”, geeft Van Houwelingen aan.  Uiterlijk is 5Tracks letterlijk van kleur verschoten. Waar eerst werd ingezet op rode baksteen, hebben de panden nu een wat gevarieerder uiterlijk, van zalmrose tot wit en groen voor de drie verschillende panden.

Twee kanten
De gebouwen zijn zowel op het spoor gericht, als op de Stationslaan. Aan de kant van de Stationslaan komt een klein commercieel deel op de begane grond. “Met daarin in elk geval een groot horecaconcept, maar bijvoorbeeld ook een gym”, licht Van Houwelingen toe. “Daarbij kun je ook gebruik maken van de buitenruimte”, zegt hij doelend op de parkachtige omgeving aan de spoorzijde.” Van Bijsterveld: “Het wordt een rijk, groen gebied boven op de parkeerruimte.” In totaal is plek voor 260 tot 290 auto’s in de parkeergarage die zich op begane grondniveau bevindt.

Intelligent plan
Wethouder Paul de Beer noemde het een ‘intelligent plan’, verwijzend naar de manier waarop de verschillende functies wonen, werken en verblijven in het park en andere voorzieningen gecombineerd worden. “in het plan zitten verschillende elementen van het verhaal van Breda, zoals de groene stad en het internationale karakter.”

In totaal omvat 5Tracks 15.000 vierkante meter kantoor en komen er ongeveer 150 huurappartementen.