Logo bredavandaag.nl
De Ark
De Ark (Foto: Freek de Swart)

Horeca ziet groei aantal horecazaken als bedreiging

  Economie

BREDA - Horecaondernemers zijn positief gestemd over de toekomst, maar zien de soms forse toename van horecazaken wel als een bedreiging. Dat blijkt uit een enquête onder duizend leden van Koninklijke Horeca Nederland. “Een herkenbaar beeld”, heeft de plaatselijke KHN-voorzitter Marijn van Dijke aan.


Ook in een enquête onder de lokale leden kwam dit naar voren. “Je merkt dat dit heel erg leeft onder de leden. Het zijn de eerste vragen: waar gaan we naartoe? Wat is het plan van de gemeente, komen er nog meer zaken?”

De Bredase afdeling heeft het onderwerp hoog op de agenda staan bij de reguliere overleggen met de gemeente. Van Dijke hoopt ook dat dit een plek krijgt in de binnenstadsvisie. “Al gaat het niet om de binnenstad alleen. Ook wat daarbuiten gebeurt heeft effect op wat er in de binnenstad gebeurt. Wat voor gevolg heeft extra horeca bij Breepark? Gasten kunnen hun geld maar een keer uitgeven.”

Vooruitkijken is volgens Van Dijke noodzakelijk. “Want nu lijkt het goed te gaan in Breda, maar loop je niet het gevaar dat je bij een mindere economische periode gaten krijgt in de winkelstraten”, vraagt hij zich af. In Breda verschoot de afgelopen jaren een flink aantal winkelpanden van functie doordat daghoreca werd toegestaan in deze panden. “Daarom willen we samen met de gemeente een visie helder krijgen.”

Zijn doel is niet een verbod op nieuwe ondernemingen, maar wel een gestuurde ontwikkeling. “Zodat de juiste type horecazaken worden toegevoegd. Is er niet teveel van hetzelfde? Missen we niet wat in het hogere segment?”

In gesprekken met de gemeente kaart de plaatselijke KHN ook een ander probleem aan dat landelijk én lokaal leeft: de uitdaging om aan personeel te komen. “Je moet oppassen dat je niet aan kwaliteit inlevert, dat is niet goed voor de branche. Daarom kijken we of we samen met de gemeente iets kunnen betekenen in het omscholen van mensen die nu niet aan het werk zijn. Kunnen wij die een vak leren?”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief