Vrachtwagenchauffeurs gaan actie voeren bij grensovergang

  Economie

BREDA - Vrachtwagenchauffeurs uit Nederland en België voeren op woensdag 9 januari van 14.00 tot 15.00 uur actie tegen de Europese plannen voor de transportsector op de parkeerplaats bij Shell op Hazeldonk-Oost in Breda.


Dat gebeurt een dag voordat de Transcommissie van de Europese Unie (EU) bij elkaar komt. De commissie wil op die dag verslechteringen doorvoeren die volgens FNV Transport & Logistiek de nekslag betekenen voor het Europese transport. De plannen zetten bovendien de veiligheid van chauffeurs en medeweggebruikers op het spel. In heel Europa voeren vakbonden actie tegen de plannen.

Bonden en vrachtwagenchauffeurs eisen een beperking van  het vervoeren van goederen of passagiers tussen twee punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land (de zogeheten cabotage) tot drie ritten per week, met daarna een afkoelingsperiode van vijf dagen en handhaving van het verbod op rusten in de cabine.

Buitenlandse chauffeurs moeten met hun vrachtwagen iedere twee weken terugkeren naar het land van vestiging van het bedrijf waar ze werken, om te voorkomen dat chauffeurs 'nomaden van de weg' worden.

De Transportraad, bestaande uit de verkeersministers van de Europese landen, deed vorige maand nieuwe voorstellen. De Transcommissie van het Europees Parlement deed tegenvoorstellen. FNV Transport & Logistiek kan zich vinden in een aantal voorstellen van de Transportraad. Maar de tegenvoorstellen van de Transcommissie zijn desastreus en onacceptabel. Ze zorgen voor verdere liberalisering van de transportsector. Dit heeft enorme gevolgen voor arbeidsvoorwaarden, werkgelegenheid van chauffeurs, de concurrentiepositie van bedrijven en veiligheid op de weg.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief