Vestigingsmanager Grietje Braaksma in de boekhandel van Grand Theatre.
Vestigingsmanager Grietje Braaksma in de boekhandel van Grand Theatre. (Foto: Robbert Temmen)

Grand Theatre Boekhandel stopt na exact drie jaar

  Economie

BREDA - Grand Theatre Boekhandel en Lunchroom aan het Van Coothplein sluit na exact drie jaar. Met pijn in het hart neemt vestigingsmanager Grietje Braaksma afscheid.


Afgelopen woensdag ontvingen Braaksma en de andere personeelsleden het slechte nieuws van eigenaar Eddie van der Beek. Op 1 maart sluit de zaak. “Dit is misschien nog wel eerder, want we moeten het pand opleveren”, vertelt Braaksma.  Naast Braaksma heeft de zaak een medewerkster in vaste dienst, de overige zes hebben een flexcontract.

“Wij zijn ontzettend verdrietig en ontdaan over dit nieuws. De omzet die wij draaien is prima, maar de huur van het pand is te hoog”, vertelt ze. “Wij hebben een vaste klantenkring en die is ontzettend leuk. Toen we de klanten op de hoogte hadden gebracht van het nieuws stroomde onze mailbox vol met steunbetuigingen. Dat wordt zeker gewaardeerd.”

Het pand werd ook gebruikt voor andere evenementen. “De afgelopen jaren hebben we hier lezingen, interviews, dansavonden, proeverijen en filmvoorstellingen georganiseerd.” Tot het laatste moment blijft Grand Theatre Boekhandel en Lunchroom haar stinkende best doen, vertelt Braaksma. “Het flitsende programma van de Bredase cultuurnacht op 26 januari gaat ook gewoon door.”

Wat gebeurt er met de boeken? Braaksma vertelt dat ze nu zoveel mogelijk boeken willen verkopen. “We zijn nu begonnen met de uitverkoop van onze boeken die we met korting mogen verkopen. Dit mag niet zomaar bij elk boek, daarvoor hebben we te maken met regels van de Wet op de vaste boekenprijs.”

Tot de sluiting gaan Braaksma en het overige personeel nog genieten van alle klanten. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog niet bekend. “Ik hoop dat er iets inkomt wat past bij het pand. Het moet eigenlijk geen horecazaak worden, want daar hebben we er in Breda al genoeg van.”

FOTOSERIES