Een screenshot van een virtuele rondleiding in Xuver.
Een screenshot van een virtuele rondleiding in Xuver. (Foto: Xuver screenshot)

Innovatie: Xuver leidt je in 3D-rond door een nog niet gebouwd pand

  Economie

ULVENHOUT - Een product bedenken dat er nog niet is. Of een productielijn ontwikkelen die vernieuwend is. Of je bedrijf anders organiseren zodat je veel beter kunt concurreren. Innovatie. BredaVandaag gaat in deze serie op zoek naar innovatieve bedrijven in de regio. Deze aflevering: Xuver uit Ulvenhout.


CEO Patrick van Zwol klapt zijn laptop open in de compacte bedrijfsruimte aan de Anneville-laan in Ulvenhout. “Want dan kun je meteen zien wat we doen”, vertelt hij enthousiast. Even daarvoor heeft hij al beschreven wat Xuver aanbiedt: namelijk een manier om 3D-visualisaties van gebouwen te delen via de webbrowser, waarbij je met een avatar - een digitaal persoon - ook daadwerkelijk door het ontwerp kunt lopen.

Uitnodigen
En daar stapt inderdaad een haast levensecht persoon - een computeranimatie van Van Zwol zelf - door het gebouw. “Je kunt via een link ook anderen uitnodigen een kijkje te komen nemen”, vertelt de oprichter van Xuver. “Door je microfoon aan te zetten, kun je met je gasten spreken en samen met ze door het pand lopen.”

Op het scherm wandelt de digitale Van Zwol de woning binnen en de trap op. “Je krijgt echt een idee hoe een woning of kantoor wordt.” Xuver biedt op die manier architecten en bouwers de gelegenheid hun klanten mee te nemen in een pand voordat het klaar is. “Daarmee maak je je ontwerp heel laagdrempelig inzichtelijk voor anderen.”

Het geheim van de smid, en dus het innovatieve, zit hem in de techniek. “Ik bedacht het idee zeven jaar geleden. Na gesprekken met enkele bevriende architecten werd duidelijk dat er heel veel werk gaat zitten in het inzichtelijk maken van een 3D-ontwerp. Na een ontwerp moet er een visualisatie gemaakt worden, of een 2D artist impressie. Dat kan anders, dacht ik.”

Ontwerpprogramma's
“Architecten werken met een CAD-programma. Dat betekent dat je voor het bekijken ook altijd zo’n programma nodig hebt en ermee bekend moet zijn. Een opdrachtgever heeft dat niet. Die kan dus niks met zo’n bestand.” Van Zwol ging aan de slag, zocht programmeurs en begon te bouwen. Dat werd Xuver, dat gebaseerd is op de ontwerpen van professionele ontwerpprogramma’s.

Delen via het web, in de browser. Dat moest het worden. “Dat bleek makkelijker gezegd, dan gedaan. De bestanden die uit zo’n CAD-programma komen vergen enorm veel rekenkracht. Daar moesten we dus flink mee aan de slag.”


Testfase
Inmiddels is Xuver in de testfase. Het werkt als volgt. Een architect of ontwerper download een plug-in voor een van de CAD-programma’s Archicad, Revit of Sketchup. Daarin verschijnt een knop om het ontwerp te exporteren. “Dat xr-bestand plaats je op onze server, je plaatst je avatar en je bepaalt met wie je het wilt delen en klaar.”

Het ontwerp ziet er precies zo uit als de maker het heeft gemaakt. “Wij zijn afhankelijk van het bronbestand, dat is bepalend.” Maar als dat goed is, dan kan er veel. “Je ziet de verschillende layers in een gebouw. Daarmee kun je inzichtelijk maken waar de verschillende leidingen lopen en kun je ook dwarsdoorsnedes maken. Architecten vinden dat erg prettig.”

Door met je persoonlijke avatar door het gebouw te lopen kun je virtuele rondleidingen geven. “Je kunt afstanden meten, dingen aanwijzen met een laserpointer, de stand van de zon aanpassen naar het moment van de dag. Ideaal voor een makelaar of dus voor een architect die de status van zijn ontwerp wil laten zien aan zijn opdrachtgever.”

Xuver gaat de licenties voor het product wereldwijd verkopen, voor 20 tot 99 euro per maand op basis van een jaar. “Twintig euro voor intern gebruik, iets meer voor een klein bedrijf, 99 euro voor een groot bedrijf met meerdere ontwerpen en meerdere gebruikers.”

Team
De software wordt gemaakt door een team van 12 tot 14 ontwikkelaars in Moldavië. “Vanuit Ulvenhout werken we met vijf personen en doen we verkoop, administratie en marketing”, geeft Van Zwol aan. Wat hem betreft blijft het team redelijk compact. “De verkoop gaat via de website. Uiteraard blijven we wel doorontwikkelen. Zo kun je binnenkort een 360-graden foto toevoegen zodat de omgeving van een gebouw realistisch is.”

Gaandeweg de ontwikkeling van de software, zijn er al meer toepassingen ontstaan. “We draaien momenteel een test bij een vluchthaven, waar we IBM Maximo hebben gekoppeld aan ons systeem.” Daarmee geeft Xuver asset- en facilitymanagement letterlijk een extra dimensie. “Je kunt namelijk meteen zien waar bijvoorbeeld een lichtunit kapot is, in welke ruimte. Je hebt ook meteen inzichtelijk of er voor zo’n ruimte meer werkorders zijn. Voor aanpassingen en werkplanning kan er veel sneller een beslissingen genomen worden en is er een beter en compacter overzicht.”

Van Zwol en zijn team zien inmiddels nog veel meer mogelijkheden. “Denk aan een virtuele winkel waar je doorheen loopt, met avatars van de verkopers die je ook in de echte winkel kunt tegenkomen en die je vragen kunnen beantwoorden. Je kunt echt langs de schappen lopen en op die manier shoppen.” De eerste gesprekken met een supermarktketen hebben al plaatsgevonden. “Maar ook social media. Je kunt elkaar ontmoeten in een ruimte, met elkaar praten. Of denk aan e-learning, personeel al inwerken in een nieuw pand.”  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief