Het voorlopige ontwerp van het Eureka-woongebied. Het rode gedeelte is het nieuwe wijkje.
Het voorlopige ontwerp van het Eureka-woongebied. Het rode gedeelte is het nieuwe wijkje. (Foto: Maas-Jacobs)

In 2020 start bouw tweehonderd woningen Euretco-terrein

  Economie

BREDA – Projectontwikkelaars Maas-Jacobs en NBU hebben vrijdagmiddag samen met wethouder Paul de Beer een toost uitgebracht op het afsluiten van het haalbaarheidsonderzoek voor ruim tweehonderd woningen op het voormalige Euretco-terrein in de wijk Linie/Doornbos. 


De ruim tweehonderd woningen worden tussen de Archimedesstraat en de oude Faam-fabriek gebouwd. Ongeveer 60 tot 65 procent van de woningen bestaat straks uit appartementen. De helft hiervan is gereserveerd voor de sociale huur. De rest betreft grondgebonden woningen. Ook met eventuele parkeerdrukte is daarom rekening gehouden. In het plan is opgenomen dat bewoners hun auto onder de grond kunnen parkeren, waardoor er zo min mogelijk blik op straat te zien is. "Bezoekers kunnen hun auto wel op straat parkeren, maar dat zijn allemaal betaald parkeergebieden", licht projectonwikkelaar Maikel Foesenek van Maas-Jacobs toe. Het Zundertse bedrijf ontwikkelt het terrein samen  met NBU uit Etten-Leur.

Maas-Jacobs koos drie jaar geleden al voor deze locatie, waarna in 2017 een haalbaarheidsstudie volgde, vertelt Foesenek. "In deze haalbaarheidsstudie hebben we samen met de gemeente gesprekken gevoerd over de stedenbouwkundige, milieutechnische en economische aspecten die hierbij komen kijken."

Twee weken voor Kerst werd duidelijk dat de haalbaarheidsstudie positief door de gemeente was beoordeeld. De nieuwbouw gaat volgens goed aansluiten bij de bestaande omgeving. "Meer richting het centrum zullen de woningen meer de hoogte in worden gebouwd en hoe dichter je bij de grens bij de wijk Linie/Doornbos komt hoe lager de huizen daar worden. Daarnaast wordt ook de natuur van het Liniepark doorgetrokken rondom de nieuw bebouwing."

Wethouder Paul de Beer verwacht dat dit project de wijk een stimulance geeft. "Dit is eigenlijk een beetje een verscholen gebied. We proberen hier daarom dingen aan toe te voegen en daarbij rekening te houden met de stedelijke en groene aard van dit gebied."

Het nu gepresenteerde plan is overigens pas een voorlopig onderwerp. "Binnenkort gaan we met buurtbewoners in gesprek en laten we onze plannen zien. Zij worden ook in dit proces meegenomen en met elkaar gaan we proberen om iedereen tevreden te stellen met het definitieve plan", aldus Foesenek.

De verwachting is dat medio 2020 de start van het bouwproject gaat beginnen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief