Een impressie van de gerestaureerde kerk en het nog te bouwen appartementenblok.
Een impressie van de gerestaureerde kerk en het nog te bouwen appartementenblok. (Foto: Frits Haverman)

Restauratie Heilig Hartkerk start binnen enkele maanden

  Economie

BREDA – De restauratie van de al jaren leegstaande Heilig Hartkerk in Breda start binnen enkele maanden. Dit bevestigt een woordvoerder van VolkersWessels. Naast de restauratie wordt er ook gewerkt aan de komst van een appartementenblok met parkeergarage achter de kerk.


De opknapbeurt van de kerk liep vertraging op, omdat omwonenden bezwaar maakten tegen de komst van het appartementenblok en een parkeergarage achter de kerk. De Raad van State wees deze bezwaren vorig jaar af. Wanneer de restauratie afgerond is, is onduidelijk. "Wij kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken, maar de restauratie duurt in eerste instantie ongeveer een jaar. In die periode pakken we het dak aan. De ontwikkelingen loopt ondertussen verder en meer kunnen we op dit moment niet zeggen."

Een deel van de kosten voor de restauratie van het rijksmonument worden betaald uit de opbrengsten van de verkoop van de appartementen. De provincie Noord-Brabant heeft vier ton beschikbaar gesteld voor de restauratie van de Heilig Hartkerk. Het overige geld komt van subsidies. 

De bedoeling is dat er na de restauratie in de Heilig Hartkerk kantoren, bedrijven en horeca komen. Volgens de woordvoerder zijn de onderhandelingen met de belangstellende ondernemers inmiddels al gestart.

VolkerWessels heeft dochterbedrijf Van Agtmaal en het in restauraties gespecialiseerde bedrijf De Bonth van Hulten ingehuurd om met de kerk en de omgeving aan de slag te gaan. De restauratie van de kerk start binnen enkele maanden. “De bouw van de 39 appartementen moet nog worden ingepland.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief