Plaatsing van het 3500e zonnepaneel op het dak van Breepark.
Plaatsing van het 3500e zonnepaneel op het dak van Breepark. (Foto: Wijnand Nijs)

Breepark zelfvoorzienend met 3500 zonnepanelen

  Economie

BREDA - Met de plaatsing van het 3500e zonnepaneel op het dak van Breepark is de evenementenhal volledig zelfvoorzienend. Directeur Henri Martens en wethouder Greetje Bos verrichtten deze woensdag de symbolische handeling.


Het zonnepark op net dak is van belang voor Breda, geeft wethouder Greetje Bos aan. "We willen als Breda iets eerder dan Europa co2-neutraal zijn, 2044 in plaats van 2050. Dat is een enorme opgave, maar kan ook een kans zijn." Breepark helpt daar aan mee. "We willen solar city zijn, dat moeten we meer laten zien. Hoe het kan, hoe het werkt. Breepark is daar een mooi voorbeeld van. Jullie wekken straks iets meer op dan jullie gebruiken. Dat is een super goed initiatief, waar ik echt warm van wordt." 

Henri Martens geeft aan dat dit een economische keuze is. "Als ondernemer kijk je naar je portemonnee. Daar begint het mee. Wel belangrijk is dat we dit niet konden doen zonder de bank en de Brabantse Ontwikkelmaatschappij, want dit is wel een enorme investering die je aan de voorkant doet."

Martens maakte de vergelijking met het gebied rond de Arena in Amsterdam. "Het enige dat we niet hebben is opslag, verder zijn we verder dan Amsterdam, alleen schreeuwen we dat niet zo hard van de daken." Bos noemde deze energietransitie 'echt een gezamenlijke reis'. "Breepark is een voorbeeld dat ik ga noemen." 

De 3500 panelen wekken een miljoen kilowattuur op. "Daarmee is de totale energievraag van de hal verduurzaamd", aldus de leverancier."Dit systeem verdient zich binnen tien jaar terug en gaat 20 tot 30 jaar mee."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief