Stichting Grote Kerk ontvangt een half miljoen van de provincie.
Stichting Grote Kerk ontvangt een half miljoen van de provincie. (Foto: Bregje Kop)
foto's

Half miljoen van provincie naar restauratie Grote Kerk

  Economie

BREDA - De provincie gaat een half miljoen euro schenken aan Stichting Grote Kerk Breda voor de restauratie van de kooromvang van de Grote Kerk. Dat maakte gedeputeerde Henri Swinkels vrijdagmiddag in de Kapittelzaal van de Grote Kerk bekend. 


Wat bijzonder is aan de schenking is dat deze verspreid is over een langere termijn. De Grote Kerk ontvangt gedurende tien jaar lang 50.000 euro per jaar van de provincie. "In ons subsidieplan is er vaak een dilemma over wanneer iets onderhoud is en wanneer restauratie", laat Swinkels weten. "Het is uniek voor Nederland dat we nu een subsidieplan van tien jaar hebben. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit veel beter kan werken dan datgene dat we hiervoor deden." 

Bij de restauratie van de kooromvang gaan ook jongeren betrokken worden. "Hierdoor krijgen we een plek waar we structureel jongeren kunnen herbergen voor het restauratievak", vertelt Swinkels. "Mijn droom is om ook de Sint-Jan en restauratie gerelateerde bedrijven in Brabant bij dit project te betrekken zodat we met z'n allen de krachten kunnen bundelen. We hebben nu namelijk best moeite om jongeren voor dit vak te enthousiasmeren", laat de gedeputeerde weten. 

Stichting de Grote Kerk Breda is ontzettend blij met de schenking van de provincie, maar ze zijn er nog niet. "Wij hebben vrienden, genootschap en gilden van de Grote Kerk. Die brengen nu gemiddeld ongeveer een ton tot honderdtwintigduizend euro per jaar bij elkaar", laat Willem van der Vis, directeur van de Stichting Grote Kerk Breda weten. "De provincie heeft er nu vijftigduizend euro bijgelegd. Dan zitten we op ongeveer twee ton", vertelt Van der Vis. "En we hebben per jaar tweeënhalve ton nodig. Dus we zijn er nog niet helemaal, maar we hebben zeker het vertrouwen dat dat helemaal goed gaat komen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief